DünyaManşet

ABD 10 Rus diplomatı sınır dışı etti, yeni yaptırımlar yolda

0
Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararları aldığını duyuran Amerika Birleşik Devletleri (ABD), aralarında bu ülkenin Washington misyonunda görev alan kişilerin de bulunduğu 10 Rus diplomatı sınır dışı etti.

Yaptırım kararının, Rusya’nın 2020 seçimlerine müdahale girişimi ve siber saldırılar nedeniyle alındığı duyuruldu. ABD, seçimlere müdahale ve yanlış bilgi yayma girişimleri nedeniyle 32 kişi ve kuruluşa yaptırım uygulama kararları aldıklarını bildirdi. Ayrıca Kırım’ın ilhakı ile bağlantılı olarak da sekiz kişi ve kuruluş “kara liste”ye alındı.

Joe Biden’ın imzaladığı başkanlık kararnamesine göre, 14 Haziran’dan itibaren ABD’li finansal kuruluşları, Rusya’ya ait hükümet tahvillerini doğrudan Rusya Merkez Bankası, Rusya Varlık Fonu ya da Hazine Bakanlığı’ndan alamayacak; 16 tüzel kişilik ve 16 şahısa da, ‘Rusya hükümetinin seçimleri etkileme girişimlerini hayata geçirmeleri, dezenformasyon ve müdahale eylemlerinde bulunmaları’ gerekçesiyle yaptırım uygulanacak. Kararda, altı  teknoloji şirketine de Rus istihbaratının siber saldırı girişimlerine destek verdiği gerekçesiyle yaptırım uygulanacağı bildirildi.

SolarWinds Corp‘un yazılımının saldırıya uğramasının ardından bilgisayar korsanları binlerce şirket ve devlet dairesine erişim sağlamıştı. ABD, saldırının arkasında Rusya’nın olduğunu savunuyor.

Rusya: Karşılık vereceğiz

Rusya Dışişleri Bakanlığı ise kararın açıklanmasından kısa süre sonra Moskova’nın yaptırımlara kaçınılmaz olarak karşılık vereceğini söyledi. Açıklamada ABD’nin yaptırım kararının iki ülkenin de çıkarlarına aykırı olduğunu ifade etti.

Açıklamada, Joe Biden’ın önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmede ilişkileri normalleştirmek istediğini söylediği ama Washington’ın eylemlerinin ters yönde olduğu belirtildi.

“ABD ikili ilişkilere verdiği hasarın bedelini ödemek zorunda kalacak” denilen açıklamada, “ABD’nin düşmanca adımları Moskova ile Washington arasındaki gerilimi tehlikeli bir biçimde tırmandırıyor” ifadeleri kullanıldı. ABD’nin Moskova Büyükelçisi de bakanlığa çağrıldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.