DoğaManşetTürkiye

ABB açıkladı: Ankara’da geçen yıla göre barajlardaki doluluk 50 milyon metreküp daha az

0

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), barajların doluluk oranının geçen yılın aynı dönemine göre, 50 milyon metreküp daha az olduğunu açıkladı.

ABB, 28 Şubat 2021 itibariyle de kente su sağlayan yeni barajdaki kullanılabilir su miktarının 145 milyon metreküp olduğunu kaydetti.

Çamlıdere’de aktif doluluk oranı 95 milyon metreküp

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (ASKİ) Erdoğan Öztürk, bilinçli su tüketiminin önemine dikkat çekerken, kentin en büyük barajı olan Çamlıdere’de normal koşullarda aktif doluluk oranının 1 milyar 70 milyon metreküp civarında olduğunu belirtti:

Normal koşullarda bu barajımızdaki aktif doluluk hacmimiz 1 milyar 70 milyon metreküp kadar. Ancak, şu an baktığımızda Çamlıdere’de sadece 95 milyon metreküp aktif doluluk hacmimiz var.

Baraj rezervuarına baktığımızda geçmişte Çamlıdere Barajı yaklaşık 20 metre daha üst kottayken, geldiği durumu rahatlıkla görmemiz mümkün. Suyun yaladığı yerler, boşa çıkan yerler, oluşan küçük adacıklar barajdaki suyun ne kadar azaldığını gösterir durumda.”

‘Suyun her damlası çok kıymetli’

Erdoğan Öztürk, son zamanlarda kentte meydana gelen kar yağışının barajlara 4-5 günlük su artışı sağladığına dikkat çekti ve şunları söyledi:

Ankara geneli için konuşmamız gerekirse içme suyu arıtma tesislerimize giden aktif kullanılabilir suyumuz geçen yıl 195 milyon metreküp iken, bugün yaklaşık 145 milyon metreküp kadar.

Bu tablonun yarattığı sonuçlar ile ilgili halkımızı bilinçlendirmek adına gerek sivil toplum kuruluşları gerek kent konseyi, meslek odaları ve muhtarlarımızla vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Suyun her damlası çok kıymetli. Vatandaşlarımızın bu uyarılarımızı dikkate almalarını özellikle rica ediyorum. Barajlardaki suyumuz şu anki mevcut durumunu bir süre daha koruyacak gibi görünüyor.”

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.