İklim KriziManşet

AB ve Çin’den ortak iklim değişikliği açıklaması: Mücadele de temiz enerji dönüşümü de kaçınılmaz!

0

ABD Başkanı bu gece (1 Haziran) saat 22:00’de Paris Anlaşması’na dair kararını açıklayacak. Dünya bu karara gözünü dikmişken bir yandan da AB – Çin zirvesi de Brüksel’de devam ediyor. Zirve’nin yarın (2 Haziran) açıklanacak ortak açıklaması ise basına sızdırıldı. AB-Çin İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Ortak Açıklaması’nda AB ve Çin, Paris Anlaşması’na bağlılıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca, açıklamada da detayları görülebileceği üzere, iklim değişikliği ile mücadelenin ve temiz enerji dönüşümünün artık kaçınılmaz olduğu da belirtiliyor.

Bu açıklama, Trump’un kararı ne olursa olsun Paris Anlaşması ve İklim eyleminin giderek güçlenmeye devam edeceğini de gözler önüne seriyor.

AB ve Çin’in iklim değişikliği ve temiz enerji ortak açıklamasında öne çıkan maddeler şöyle:

  • AB ve Çin, Paris Anlaşması’na bağlılıklarını tekrar ortaya koydu ve uygulama konusunda işbirliklerini arttırma kararı aldı.
  • AB ve Çin, Anlaşma’yı ve iklim değişikliği ile mücadeleyi “istihdam yaratmak, ekonomik büyüme ve yatırım için çok önemli” fırsat olarak gördüklerinin altını çizdi.
  • AB ve Çin “politik, teknik, ekonomik ve bilimsel alanlarda daha etkin ve yoğun bir işbirliği” yapacaklarını belirtiyor.
  • “Tüm tarafları, Paris Anlaşması’nı savunmaya, Ulusal Bildirimlerini uygulamaya ve çabalarını arttırmaya” davet ediyorlar.

Açıklama metninde özellikle iklim finansmanına da dikkat çekiliyor. AB ve Çin ilk defa, gelişmekte olan ülkelerle “üçlü temiz enerji kalkınma işbirliği** için ortak bir karar açıkladı. Açıklamada “AB ve Çin, diğer gelişmekte olan ülkelere ve özellikle Afrika ülkelerine, en az gelişmiş ülkelere ve küçük ada devletlerine, ulusal kalkınma ve iklim planlarına uygun bir biçimde sürdürülebilir enerjiye erişim, enerji verimliliği ve düşük karbonlu ekonomi alanında destek vermek için işbirliği yapacak” denildi.

Avrupalı ve Çinli iklim uzmanlarının AB-Çin ortak açıklamasına dair görüşleri ise şöyle:

Mirella Vitale (Rockwool International Başkan Yardımcısı)

“Tabi ki, ABD’nin Paris’te kalmasını tercih ederiz, ancak, küresel emisyonları hızlı bir biçimde azaltmak konusundaki küresel görüş birliği bize her koşulda umut vermeye devam edecek. Enerji verimliliği, iklim değişikliğini önlemek için en uygun maliyetli yöntemlerin başında geliyor ve AB’nin liderlik alıp enerji verimliliğini arttırması ile daha da cesaretleniyoruz. İklim eyleminden geri dönüş olmadığını hepimiz biliyoruz.”

Li Shuo (İklim Politikaları Uzmanı, Greenpeace Doğu Asya)

“ABD’nin iklim eyleminden geri çekilmesi, tüm diğer ülkelerin iklim değişikliği konusunda liderlik göstermesini gerektiriyor. Şu anda, Brüksel ve Pekin arasında yeni bir liderliğin somut adımlarının atıldığını görüyoruz. Bu açıklama, iki tarafın da iklim değişikliğini ciddiye aldığını ve önceliklendirdiğini gösteriyor. İşbirliğinde yeni bir seviye görüyoruz, bu ancak Brüksel ve Pekin yerel çabalarını da aynı şekilde arttırmalı. Bugün burada atılan adım, uluslararası emisyon azaltımı için çok önemli bir adım. 

Stephanie Pfeifer (Uluslararası İklim Değişikliği Kurumsal Yatırımcılar Grubu CEOsu)

Dünyanın en büyük ekonomilerinden iki tanesi, #Trump’un kararına hiç önem vermeyerek, düşük karbonlu ekonomiye dönüşüm için çabalarını artııyor.

18 Trilyon Dolar’dan fazla yatırımı olan kurumsal yatırımcılar olarak, üyelerimiz  hem dünya hem de ekonomilerimiz için neyin doğru olduğunu biliyor. Düşük karbonlu yatırımları destekleyen ve bu yatırımlar için uygun politik ortam yaratan hükümetlere ihtiyacımız var. AB ve Çin’in yaptığı bu açıklamayı memnuniyetle karşılıyor, diğer hükümetleri de Paris Anlaşması’na bağlılıklarını güçlendirmeye davet ediyoruz.”

*Üçlü işbirliği: Gelişmekte olan ülkelerin kendi aralarında yaptığı faaliyetlere kalkınmış ülkeler de dahil olduğunda oluşan işbirliği biçimi. BM tanımı

Açıklamanın İngilizce metnine AB-Çin İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Ortak Açıklaması linkinden erişim mümkün

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.