DünyaManşet

AB vatandaşlarının çoğu, birliğin 10-20 yıl içinde dağılabileceğine inanıyor

0
(FILES) A file photo taken on April 24, 2009 shows the European Union flag and national flags in front of the European Parliament in Strasbourg, eastern France. The Nobel Peace Prize was on October 12, 2012 awarded to the European Union, an institution currently wracked by crisis but is credited with bringing more than a half century of peace to a continent ripped apart by World War II. AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN

AB üyesi 14 ülkede yapılan ankete göre, Avrupalıların yarısından fazlası birliğin yakın gelecekte dağılabileceğine inanırken, Fransa ve Polonya’da 3 kişiden biri AB’de savaş çıkabileceğini düşünüyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşu adına yapılan bir kamuoyu yoklaması, Avrupalıların yarısından fazlasının Avrupa Birliği’nin (AB) 10-20 yıl içinde dağılabileceğine inandığına işaret ediyor. YouGov Araştırma Şirketi’nin yaptığı araştırmaya göre, Fransa, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda, Avusturya, Slovakya, Romanya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da ankete katılanların büyük çoğunluğu, AB’nin dağılmasını “gerçekçi bir olasılık” olarak gördüğünü söyledi.

BBC’nin haberine göre, anket, AB’nin çöküşüne en fazla ihtimal verilen ülkenin yüzde 66’yla Slovakya olduğunu gösteriyor. Bu ülkeyi yüzde 58’le Fransa izliyor.

YouGov’un, AP’deki sandalyelerin yüzde 80’ini temsil eden 14 üye ülkede gerçekleştirdiği ankette  sadece İsveç (yüzde 44), Danimarka (yüzde 41) ve İspanya’da (yüzde 40) AB’nin parçalanacağına inananların oranı yüzde 50’nin altında çıktı.

AB içi savaş olasılığı

Yaklaşık 70 yıl önce yeni bir savaşın çıkmasını önlemek amacıyla oluşturulan ve bugün AB’ye dönüşen Avrupa Çelik ve Kömür Topluluğu’nun kurucuları Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’da, ankete katılan her 10 kişiden 3’ü birlik üyeleri arasında çatışma çıkmasını “gerçekçi bir olasılık” olarak gördüğünü söyledi.  Anket, Fransız ve Polonyalıların üçte birinin bir savaşın mümkün olduğuna inandığına işaret ediyor.

Bu görüşün özellikle Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanmayacağını ya da aşırı sağa oy vereceklerini söyleyenler arasında daha yaygın olduğu dikkat çekiyor..

Refah seviyesinin düşmesi kaygısı

Anket ayrıca Avrupalıların refah seviyesinin düşmesinden de kaygı duyduklarını ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan Almanların üçte biri, İtalyan ve Fransızların da dörtte biri, ay sonunda zorunlu olmayan harcamalar için ceplerinde para kaldığını söyledi.

Anketin bulguları, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili kaygıları da yansıtmış. Bu kaygının temelinde büyük ölçüde Avrupa Birliği liderlerinin uyarıları ve bazı üye ülkelerde popülist hükümetlerin iktidara gelmesi yatıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, kendisini İtalya’daki aşırı sağcı Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini gibi liderlerin karşısında, “anti-popülist güçlerin” lideri olarak konumlandırıyor. Ancak gelecek hafta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Macron’un Yürüyüş  Partisi, kamuoyu yoklamalarında Marine Le Pen liderliğindeki AB karşıtı aşırı sağcı Ulusal Birleşme Hareketi’nin gerisinde görünüyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB vatandaşlarını Avrupa Parlamentosu seçimlerini bir tepki platformuna dönüştürmemesi uyarısında bulunmuştu.

Anket sonuçları, İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci Brexit’in 27 üye arasında birleştirici bir etkisi olmasına karşın, birlik arasında doğu ve batı arasında bir ayrışma olduğuna da işaret ediyor.

Guardian gazetesi anket sonuçlarını değerlendirirken, göçmen karşıtı çıkışlarıyla bilinen ve Yahudi karşıtı söylemle Macar asıllı Amerikalı Yahudi iş adamı George Soros’u bir nefret figürü haline getiren milliyetçi lider Victor Orban’ın hoşgörüsüz bir demokrasi vizyonunu dayattığını öne sürdü.

Gazete, Avrupa Komisyonu’nun Romanya , Polonya ve Macaristan’da hukukun üstünlüğüne saygı konusunda endişeleri olduğunu aktardı.

‘Sistem çalışmıyor’

Ankete göre, Avrupa genelinde seçmenlerin dörtte üçü ya ulusal düzeyde ya da AB seviyesinde veya ikisinde birden, siyasi sistemin iyi çalışmadığını düşünüyor. Fransa’da, sistemin iyi işlediğini düşünenlerin oranı sadece yüzde 15.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Direktörü Mark Leonard, Avrupa yanlısı partilerin “sessiz çoğunluğu” uyandırmak için çaba harcaması gerektiğini söylüyor.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.