DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

AB vatandaşları ve ‘onaylanan aşılar’ için Yeşil Sertifika geliyor

0

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere önümüzdeki haziran ayından itibaren AB vatandaşlarının salgın önlemlerinden etkilenmeden seyahat edebilmesini sağlayacak bir “Dijital Yeşil Sertifika” önerisinde bulundu.

BBC Türkçe‘den Yusuf Özkan‘ın haberine göre, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve “Dijital Aşı Pasaportu” ya da “Dijital Yeşil Sertifika” olarak adlandırılan tasarı ile ilgili ayrıntılar, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen tarafından bugün kamuoyuna açıklandı.

Avrupa vatandaşlarının özellikle yaz tatili sırasında birlik sınırları içinde serbest dolaşımını amaçlayan Yeşil Sertifika, mobil telefonlardaki bir QR kodu veya bunun kağıda basılı değişik bir biçiminden oluşacak.

Ücretsiz olan sertifika, üç ayrı grupta verilecek:

  • AB tarafından tanınan bir aşı uygulanmış kişiler
  • Kısa süre içinde yaptırdığı koronavirüs testi negatif çıkanlar
  • Son 6 ayda Covid -19’a yakalanan ve bu nedenle virüse karşı bağışıklık geliştiren kişiler.

Türkiye’nin kullandığı CoronaVac listede yok

Bu üç aşamalı yaklaşımla, henüz aşı sırası gelmemiş ya da aşı olmak istemeyen kişiler ile Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylanmamış aşıları uygulayan AB vatandaşlarına yönelik ayrımcılığın önlenmesi amaçlanıyor.

AB, BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson and Johnson şirketleri tarafından üretilen aşılara onay verdi. Türkiye’de kullanılan Sinovac ilaç şirketinin CoronaVac aşısı ise henüz AB tarafından onaylanmadığı gibi acil kullanım onayı da almadı. 

Ancak Rusya ve Çin tarafından üretilen aşıları uygulayan Macaristan ile Rus aşısı alımı anlaşması imzalayan Çek Cumhuriyeti gibi birlik üyesi ülkelerinin de, negatif test sonucu ve kandaki antikor testleri nedeniyle, Yeşil Sertifika uygulamasına katılmaları bekleniyor.

AB üyesi ülkelerin kendi ülkelerinde hazırladığı sertifikalar, kısa süre içinde birlik içindeki diğer devletlerin sertifikalarıyla uyumlu hale getirilecek. Örneğin Belçikalı bir turistin aşı ya da test sonucuna ilişkin sonuçları, İtalya’daki bir havalimanı görevlisi tarafından görülebilecek.

Komisyon, bu işlemler sırasında Yeşil Sertifika’daki hassas tıbbi verilerin “yüksek düzeyde korunmasını” istiyor. Gerekli verilerin sağlanması ve saklanmasından AB üyesi ülkeler sorumlu olacak. Tıbbi verilerin AB düzeyinde saklanmasına gerek duyulmayacak.

Sertifika, sadece AB üyesi ülkeler ile İsviçre ve İzlanda gibi birlik üyesi olmayan ülkelere yönelik seyahatler için geçerli olacak.

Aşı pasaportu önerisi, geçen ay yapılan AB liderler zirvesinde gündem gelmişti. Salgın nedeniyle zor durumda olan ekonomisi büyük ölçüde turizme bağlı Yunanistan, Kıbrıs, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi üyeler, 2021 turizm sezonun rahat geçirebilmek için böyle bir düzenleme için ısrar ediyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.