DünyaManşet

AB ülkelerinde yaşayanların Merkel öfkesi dinmek bilmek bilmiyor

0
Kıbrıstaki protesto gösterisinde yer alan pankartta, "Ülkemizden defol" yazıyor

Almanya’nın  AB’nin borç batağındaki üye ülkelerinden sıkı tasarruf önlemlerine gitmesini talep etmesi nedeniyle AB üyesi ülkelerin vatandaşları Almanya Şansölyesiş Angela Merkel’e tepkili.

Kıbrıstaki protesto gösterisinde yer alan pankartta, "Ülkemizden defol" yazıyor

Almanya, Euro krizi çıktığından beri tasarruf konusunda sergilediği tavır nedeniyle, borçlu ülkelerce eleştiriliyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Nazi üniformali, Hitler bıyıklı olarak gösterildiği resim ve üzerinde fotomontaj yapılan fotoğrafları ya da Almanya’nın “tasarruf diktatörlüğü” şeklinde nitelendirilmesi protesto gösterilerinde sıkça görülen manzaralar arasında.

Kıbrıs

Son olarak iflasın eşiğindeki Güney Kıbrıs’taki protestolarda Almanya’yı hedef alan pankart ve afişler göze çarptı. Güney Kıbrıs Parlamentosu önünde toplanan binlerce kişi Almanya Başbakanı Angela Merkel karşıtı, “Merkel, senin paran her türlü kara para aklamadan daha kanlı”, ya da “Merkel, bizim tasarruflarımızı çalıyorsun” gibi afişler taşıdı.

Yunanistan

Kıbrıs Almanya’ya karşı eleştirilerin yüksek sesle dile getirildiği tek ülke değil. Daha önce Yunanistan’ın almak zorunda kaldığı tasarruf paketleri sırasında da Merkel sert eleştirilere maruz kalmıştı. Merkel’in Yunanistan’ı ziyareti sırasında bazı protestocular tepkilerini Nazi üniforması giyerek göstermişti.

İtalya

Tasarruf baskısı altına giren bir başka ülke, İtalya’da da Almanya’ya karşı dostane bir hava esmiyor. Euro tartışmalarının yapıldığı geçen aylarda eski Başbakan Berlusconi’ye ait bazı gazete ve televizyonlar, Merkel ve hükümetini Nazilere benzeten yorum ve haberlere yer vermişti. Berlusconi bu yılın başındaki seçimlerde Almanya karşıtı bir kampanya izlemiş ve Başbakan Mario Monti’yi “Almanya’nın esareti altına girmekle” suçlamıştı. Bu kampanya sayesinde Berlusconi ve ona destek veren partiler seçimlerde yüzde 30 oranında oy almayı başarmıştı.

İspanya

Euro Bölgesi’nin sorunlu bir başka ülkesi İspanya’da da geçen yıl Almanya’ya eleştiriler had safhadaydı. Merkel geçen yıl İspanya’yı ziyaret ettiğinde, protestolarla karşılanmıştı. Göstericiler Almanya’nın AB içinde baskın olduğunu ileri sürerek, “Almanya’nın Avrupa’sına hayır”, sloganları atarak, Merkel’in fotoğrafının üzerine gamalı haç çizdikleri afişler taşımışlardı.

(DW Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.