DünyaManşet

AB – Türkiye ilişkileri: Türkiye hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğünde adım atmazsa müzakereler ilerlemeyecek

0

Türkiye ile ilişkileri resmen dondurmasa da uzun zamandır müzakereleri ilerletecek bir adım da atmayan AB, hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü konusunda Türkiye’den olumlu adımlar bekliyor.

Avrupa Birliği yetkilileri, şu anki ortamda Türkiye ile yeni başlık açılmayacağını bundan sonraki sürecin de Türkiye’ye bağlı olduğunu belirtti.

Türkiye ile müzakereler resmen dondurulmadı ancak ilerleme de yok ve bu doğrultuda bir gelişme Türkiye’nin insan hakları, medya özgürlükleri, hukukun üstünlüğü gibi temel alanlarda gerçekleştireceği olumlu düzenlemeler sonucunda sağlanabilecek.

AB ile Türkiye arasında, 2005’te başlayan katılım müzakerelerinde şu ana kadar 35 başlığın 16’sı açıldı ve yalnızca bir tanesi geçici olarak kapatıldı. En son Haziran 2016’da 33’üncü fasıl olan Mali ve Bütçesel Hükümler açılmıştı.

AB Türkiye’ye verdiği 4,5 milyar euroluk mali yardımı denetleyecek.

Müzakere sürecinin üyelikle sonuçlanabilmesi için tüm bu başlıkların açılması, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve AB’nin gereken kriterlerin yerine getirildiğine karar vermesi halinde kapatılması gerekiyor.

Türkiye için hazırlanan müzakere çerçevesinde tüm başlıkların geçici olarak kapatılmasının ardından, hepsinin topluca kapatılması için de oy birliğiyle karar alınması öngörülüyor.

Ancak Türkiye ile yürütülen müzakereler, hem reform sürecinin yavaşlaması hem de bazı AB üyelerinin siyasi nedenlerden koyduğu vetolar nedeniyle oldukça yavaş ilerliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumartesi günü Portekiz’in RTP kanalına verdiği mülakatta, “Diyoruz ki, açın fasılları, çalışalım, nerede eksiğimiz varsa söyleyin, biz bunları süratle yerine getirelim” çağrısı yapmıştı.

Ancak bu çağrı, Brüksel’de karşılık bulmuş gibi görünmüyor.

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.