DünyaEnerjiManşet

AB, Rusya petrolüne yüzde 90 ambargo için uzlaştı

0

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderlerinin iki gün sürecek liderler zirvesinin ilk gününde, Rusya‘dan ithal edilen petrole ambargo kararı çıktı.

Brüksel’de dün başlayan zirvenin ilk gününün en önemli gündem maddesi Rusya-Ukrayna savaşı ve Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar oldu. Daha önce de Rusya’dan kömür ithalatına kademeli ambargo kararı alan AB ülkeleri, Rusya petrolüne de kısmi ambargo uygulama karar aldı.

Toplantı sonrası konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Bu anlaşma Rusya’dan AB’ye petrol ithalatını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltacak” dedi. Von der Leyen, Rusya’dan boru hattıyla alınan yüzde 10 oranındaki petrol konusunu da ileride tekrar değerlendireceklerini söyledi.

Altıncı yaptırım paketi,  ham petrol ve diğer petrol ürünlerini de kapsayacak.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de sosyal medyadan bir mesaj paylaşarak “yaptırımların doğrudan doğruya Rusya’dan yapılan petrol ithalatının yüzde 75’ini etkileyeceğini, bu yıl sonuna kadar da Avrupa’nın Rusya’dan aldığı petrolün yüzde 90’ının yasaklanacağını” duyurdu.

Michel, yeni yaptırımlarla Rusya’nın “savaş makinasının” finansmanında kullandığı gelirlerinin önemli oranda azalacağını söyledi.

AB petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini, doğal gaz ihtiyacının da yaklaşık yüzde 40’ını Rusya’dan sağlıyor.

Macaristan başta olmak üzere bazı AB üyeleri Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasına karşı çıkıyordu. Bu ülkeyle birlikte Slovakya ve Çekya da şimdilik petrol ithalatı yasağından muaf tutuldu. Üç ülkeye ne kadar ek süre verileceği ise şimdilik belli değil.

AB Zirvesi sırasında Schuman Meydanı’nda bir araya gelen göstericiler, Ukrayna bayrakları taşıyarak, ‘Rus gaz ve petrolüne hayır”, “Soykırımı finanse etmek nasıl bir duygu?”, “Avrupa cesur ol”, “Rusya’dan petrol ve gaz alma” yazılı afişler açtı. Fotoğraf: AA

Öte yandan, Rusya’nın en büyük bankalarından Sberbank‘ın para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılması ve Rusya devlet televizyonlarının yasaklanmasının da yaptırımlar arasında yer almasına, Ukrayna’nın yeniden inşasının desteklenmesi için de mali destek verilmesine karar verildi.

Rusya, Hollanda’ya gazı kesiyor

Bu arada, Rusya devlet şirketi Gazprom, Hollanda’nın devlet doğalgaz şirketi GasTerra ruble ile ödeme yapmayı reddettiği için bugünden itibaren bu ülkeye doğalgaz tedarikini durduracağını açıkladı.

Moskova, “Rusya’ya dostça davranmayan” ülkelerin enerji faturalarını ruble ile ödemesini talep etmişti. Gas Terra ise bunu kabul etmemişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.