DünyaEnerjiManşetUncategorized

AB, Rus doğal gazına tavan fiyat uygulaması konusunda anlaşmaya varamadı

0

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından başlayan enerji krizine çözüm üretmek ve Avrupa’ya gaz akışını kesen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in baskısına karşı birleşmek için dün Brüksel‘deki zirvede bir araya geldi.

Geceye kadar süren uzun görüşmelerin sonunda 27 AB ülkesi ortak bir karara varamadı ve Rusya’ya karşı doğal gaza tavan fiyat uygulanması konusunda anlaşma sağlanamadı.

Ancak nihayetinde Avrupa Komisyonu’nun bu hafta başında sunduğu sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve gönüllü ortak gaz alımı için alternatif bir fiyat kriteri başlatma önerileri desteklendi.

Ülkeler, ortak gaz alımları yapma ve 2023’ün başına kadar piyasayı daha iyi yansıtan yeni bir gaz fiyatı kriteri belirleme konusunda kısmen anlaştı. Ancak bunun gerçekleşmesi için gereken yasalar önümüzdeki haftalarda müzakere edilecek.

Ayrıca, doğal gaz işlemlerinde geçici bir tavan fiyat uygulaması önerisi de kabul gördü. Ülkeler, Avrupa Komisyonu’nu tedbirlerle ilgili “acil olarak somut kararlar vermeye” çağırdı.

Bugün devam edecek görüşmelerde, AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu tarafından bu hafta başlarında açıklanan ve zirvede derinlemesine tartışılan “tedbir listesi” üzerinde bir uzlaşma sağlanabilmesi için tartışmalar devam edecek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Enerji fiyatları konusunda çalışmaya devam etmek için artık çok iyi ve sağlam bir yol haritamız var” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Komisyon’un “yaptığı tüm teklifler için destek aldığını, hatta daha ileri gitmelerinin talep edildiğini” söyledi.

Belçika, Fransa, İtalya ve İspanya‘nın başını çektiği 15 ülke, ithal doğal gaza tavan fiyat uygulamaya yönelik plana destek veriyor.

Almanya, Hollanda, Danimarka gibi bazı ülkeler ise tavan fiyat uygulamasına sıcak bakmıyor ve uygulamanın enerji arz güvenliğini tehlikeye atacağını savunuyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, tavan fiyat uygulamasının tedarikçilere zarar vereceğini söyleyerek Twitter’dan şu mesajı paylaştı:

“Doğalgaz tavan fiyatı, bir bara gidip barmene biranız için yarı fiyat ödemek istediğinizi söylemek gibidir. Böyle bir şey olmayacak.

İspanya, Portekiz ve Fransa’da yeşil enerji koridoru projesi

Macron, Fransa, İspanya ve Portekiz olarak gelecek haftalarda 3 ülke arasında bir “yeşil enerji koridoru inşası” projesi üzerinde çalışmaya karar verdiklerini de açıkladı. BarMar olarak adlandırılan “yeşil enerji koridoru”, Barselona‘yı Akdeniz‘in dibinden Fransa’nın Marsilya kentine, yani Avrupa enerji pazarına bağlayacak bir boru hattı projesi.

İspanya Başbakanı Pedro Sánchez Brüksel’de yaptığı açıklamada hattın hidrojen taşımaya başlamasından önce ‘geçici’ olarak doğal gaz taşımak için kullanılabileceğini söyledi.

BarMar, İspanya ve Portekiz’in Pirene dağları boyunca devam edecel “Midcat” isimli doğal gaz boru hattı projesinin yeni bir versiyonu sayılabilir. Projenin Almanya‘ya da Rus gazından kurtulmak için kolaylık sağlayacağını düşünen  Almanya Başbakanı Olaf Scholz destek verirken Macron, projenin maliyetli olduğunu ve çözüm getirmeyeceğini savunuyordu.

AB’nin karşı karşı karşıya olduğu yüksek enerji fiyatları, kıta genelinde ekonomik  durgunluğa yol açtı ve enflasyonun yükselmesine sebep olduç Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından gaz akışını kesmesiyle de durum daha da kötüye gitti.

Liderler, tavan fiyat konusunda kararların ne zaman alınması gerektiğine dair bir zaman çerçevesi vermedi. AB enerji bakanları, önlemleri Salı günü tartışacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.