ManşetTürkiye

AB: Fransa ve Almanya’nın müzakereleri hızlandırma kararından memnunuz

0

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, Almanya ve Fransa’dan gelen, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin hızlandırılmasına yönelik açıklamaların kendilerini memnun ettiğini söyledi. Stano, müzakerelerin hızının, üye ülkeler tarafından belirlendiğinin altını çizerek, önümüzdeki süreçte yeni bir ivmenin yakalanacağına inandıklarını belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, günlük basın brifinginde Fransa ve Almanya’dan gelen, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin hızlandırılmasına yönelik açıklamalar ve Güney Kıbrıs’ta gerçekleşen başkanlık seçimlerinin Türkiye ile ilişkiler üzerindeki olası etkileriyle ilgili soruları yanıtladı.

‘Geçtiğimiz yıl Ekim ayındaki genişleme stratejimizde iki toplum arasında [Kıbrıslı Rum ve Türkler] görüşmelerin yeniden başlatılması için acil bir ihtiyaç bulunduğunun altını çizmiştik’ diyen Stano, sürecin Birleşmiş Milletler öncülüğünde ilerlediğini hatırlatarak, Komisyon olarak kendilerinin de bu sürece verebilecekleri her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Katılım müzakerelerinin hızına karar verenin aslında üye ülkeler olduğunu ifade eden Stano, ‘Çünkü her faslın açılması ve kapanması için onlar karar veriyor’ dedi.

Komisyon olarak Fransa ve Almanya’dan, Türkiye’nin katılım müzakerelerinde ilerleme sağlanmasına yönelik kararlar çıkmasının kendilerini memnun ettiğini belirten Stano, ‘Bu, Aralık ayındaki Konsey kararlarıyla da örtüşüyor. Üye ülkeler, aktif ve güvenilir bir müzakere sürecine verdikleri desteği yineledi’ dedi.

Sürecin ilerlemesi için Türkiye’nin AB standartlarını yakalamasının altını çizen Stano, ‘Aynı zamanda üye ülkeler de yeni bir ivme yakalanmasına destek verdi. Bu ivmenin yakalanacağına inanıyoruz’ şeklinde konuştu.

(euractiv)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.