İklim KriziManşet

AB’den hava taşımacılığı kaynaklı emisyonlarda geri adım

0

Avrupa Birliği havalimanlarına inen veya bu havalimanlarından kalkan uçaklar için havayollarının karbon emisyonu bedeli ödemesine ilişkin düzenlemede AB’den geri adım geldi. 1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren düzenleme altında havayolu şirketleri, AB Emisyon Ticareti Sistemi’ne (ETS) dahil ediliyor ve “kirletme izni” satın almak durumunda bırakılıyordu.

Ancak, ABD, Çin ve Hindistan’ın başını çektiği bir grup ülke, düzenlemenin pratikte AB’nin başka ülkelerin topraklarında vergilendirme yapması anlamına geldiğini savunarak düzenlemeye karşı çıkıyordu. Hatta, ilgili düzenlemenin Dünya Ticaret Örgütü kapsamında dava konusu olması bile gündeme gelmişti.

Bu tepkiler üzerine Avrupa Komisyonu, düzenlemenin AB dışına uçuşlara ve AB dışından gelen uçuşlara uygulanmasının bir yıl ertelenmesine karar verdi. Bu bir yıl içinde, havacılık kaynaklı sera gazı emisyonlarına Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) çatısı altında çözüm bulunması beklenecek.

Çevre örgütleri ise AB’nin geri adım attığını; ancak, artık ICAO’nun bu konuda adım atmaması için bahanesi kalmadığını ifade ediyorlar. WWF’den Jason Anderson AB’nin bir yıllık moratoryumunun ICAO için bir fırsat olduğunu dile getirirken, Greenpeace’den yapılan açıklamada AB’nin uygulamayı bir yıl dondurma kararı orantısız olarak nitelendi ve ICAO’nun harekete geçeceğinin garantisi olmadığı ifade edildi.

Öte yandan, ETS dahilindeki sektörler için belirlenen toplam sera gazı emisyon kotaları gerçekte kullanılandan çok yüksek olduğu için havayolu şirketlerine yansıyan ek maliyet en fazla 1-2 avro seviyesinde gerçekleşiyor. Buna rağmen, bir çok havayolu şirketi bilet fiyatlarını bu oranın üzerinde artırarak aslında bu durumdan kazanç sağlıyor.

(Yeşil Gazete, The Guardian, EuObserver, Financial Times, Reuters)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.