Gazetelerden “İzinsiz içeriğe hayır” bildirisi

Türkiye’de yayın yapan 20 ulusal gazete içeriklerinin izinsiz olarak kullanılmasına karşı ortak bildiri yayınladı.

Akşam, Bugün, Cumhuriyet, Fanatik, Fotomaç, Güneş, Habertürk, Hürriyet, Daily News, Milliyet, Posta, Radikal, Sabah, Star, Takvim, Today’s Zaman, Türkiye, Vatan, Yeni Şafak ve Zaman gazeteleri ortak bir bildiri yayımladı.

Buna göre, yukarıda ismi geçen gazetelerin ürettiği hiçbir haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür, grafik, çizgi ve sayfa dizaynı gibi materyallerin hiçbir şekil ve hacimde kullanılmasına izin verilmeyecek. 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren, hiçbir televizyon kanalı, internet sitesi ve haber portalı, söz konusu gazetelerin içeriklerini kaynak göstererek dahi kullanamayacak.

Bildiride, ciddi emek ve maliyetle çıkarılan gazete içeriklerinin kimi internet siteleri tarafından fikir ve emek hırsızlığı yapılarak kullanılmasına ve haksız bir rekabet oluşmasına karşı böyle bir uygulamaya gidilmesine karar verildiği belirtildi.

Söz konusu gazetelerin içeriklerini kullanan kişi ve kurumlar aleyhine hukukî ve meslekî takipte bulunulacağı belirtildi.

Bu haberin sosyal medyada yaygınlaşmasının ardından ise gazetelerin bloglardan, sosyal medyadaki tartışmalardan, şahıslara ait görsellerden, alternatif iletişim kanallarından derleyerek yayınladığı haberler için de mahkeme yoluna gidilmesi gerektiği konusu tartışılmaya başlandı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR