Greenpeace, nükleer santrale karşı dava açtı

Greenpeace Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santral projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açtı. Dava, santral için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasının içeriğinin hukuka aykırı olması gerekçesiyle açıldı.

Greenpeace, davayı santrali kurması planlanan Rosatom şirketinin hazırladığı dosyanın yasal gereklilikleri karşılamaması ve içeriğinin yetersiz olması nedeniyle açtığını bildirdi.

İtiraz gerekçeleri

Greenpeace’in açıklamasına göre, ÇED Başvuru Dosyası’yla ilgili açılan davanın gerekçeleri şöyle:
* Çevre Bakanlığı tarafından, çevresel etki değerlendirme dosyaları için oluşturulmuş rehberler arasında nükleer enerji santralleri ile ilgili rehber de bulunuyor. Rehberde “ÇED Başvuru Dosyası”nın neleri içermesi gerektiği yazıyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi ÇED Başvuru dosyasında ise rehberde sözü edilen konuların çoğu yer almıyor.
* “Teknoloji Alternatifleri”nin başvuru dosyasında olması gerektiği halde farklı reaktör tipleri üzerinden bir değerlendirme yok. Bu konuya hiç değinilmiyor ve neden bu reaktör tipinin “uygun bulunduğu” anlaşılmıyor.
* Rehbere göre, nükleer enerji santralinin gerekli olup olmadığının değerlendirilmesi için enerji tasarruf ve yönetim önlemlerinin uygulanması ve enerji verimliliğinin arttırılması için kullanılabilecek yöntemler araştırılmalı, ancak dosyada bu konu başlığı yok. Tesisin “gerekli” görüldüğü ifade ediliyor, ama neden gerekli görüldüğü bilimsel bir çalışmayla ortaya koyulmuyor. Bu çalışma yapılsa gerekli olmadığı bilimsel olarak ortaya çıkacak.
* Rehberde yer alan de “Santralin Hizmetten Çıkarılması ve Sökümü (Kapatma Sonrası)” etkiler başvuru dosyasında yer almıyor.

Bilim insanlarının görüşü

Greenpeace, daha önce, mart ayında da bu konuda yasal bir itiraz da bulunmuş, ancak yanıt alamamıştı.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, marttaki başvurularına yasal sürece cevap alamadıklarını, buna mukabil “Halkı Bilgilendirme Toplantısı” ve “Kapsam Belirleme ve Format belirleme” toplantılarıyla ÇED sürecinin devam ettirildiğini söyledi.

“Bu nedenle başvurumuzun reddedilmesine dair dava açmamız kaçınılmaz hale geldi. Akkuyu ÇED Başvuru Dosyası, bizzat bakanlık tarafından hazırlanan rehberde belirtilen içeriğe uymuyor. Hazırlanan dosyanın eksikliği rapora görüş bildiren kurum ve bilimadamları tarafından da ÇED dairesine sunuldu.”

Levi, Akkuyu’da nükleer santral yapılmasının Türkiye’yi enerji alanında Rusya’ya bağımlı hale getireceğini ve bir nükleer kaza durumunda Rusya’nın hiçbir sorumluluk almayacağını savundu.

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR