Organik çöpten yeşil enerji

Klimakönner adlı enerji tedarikçisinin yaptığı hesaplamalara göre Almanya’da yılda çöpe atılan 11 milyon ton gıda maddesi ile yaklaşık 550 bin hanenin enerji ihtiyacının karşılanması mümkün.

Merkezi Almanya’nın Münster kenti yakınlarında bulunan Klimakönner firmasının kurucusu ve genel müdürü Bernd Hugenroth “Ziyan olan gıdalar sadece üretici ve tüketicinin kesesine dokunmuyor, aynı zamanda çok değerli bir enerji kaynağı da israf edilmiş oluyor” dedi.

Klimakönner firmasının hesapları uyarınca bir ton atık gıda ile 700 kilowatt saat enerji üretmek mümkün. Bu hesaba göre bir hanenin 14 bin kilowatt saat tutarındaki yıllık enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için 20 ton, yani bir kamyon dolusu atık gıda yeterli. Bununla birlikte üretim, nakliye, depolama ve satış sırasında ihtiyaç duyulan enerjinin de atık gıdalardan karşılanması mümkün.

www.resterechner.de adlı internet sitesinde hangi gıdalardan ne kadar enerji elde edilebileceğini hesaplamak mümkün. Tüketici İnisiyatifi Derneği’nin hazırladığı internet sitesindeki bilgilere göre, bir kilogram ekmekten elde edilen enerjiyle yaklaşık 52 saat televizyon izlemek veya yaklaşık 11 saatlik otobüs yakıtı elde etmek mümkün.

Çöpten çıkan enerji

Federal Tarım ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Ilse Aigner’in görevlendirmesiyle atık gıdalar üzerine bir araştırma yapan Stuttgart Üniversitesi bilim insanları da biyogaz üretiminde atık gıdaların kullanılmasını tavsiye ediyor. “Temel hedef aslında gıda maddelerinin çöpe gitmesinin önüne geçmek olmalı” diyen Klimakönner Genel Müdürü Bernd Hugenroth, ancak gerek gündelik yaşamda, gerekse gıda üretimi, gastronomi ve ticaret söz konusu olduğunda atık gıdaların ortaya çıkmasını tamamen engellemenin mümkün olmadığının da altını çiziyor.

Yine de bu atık gıdaların en azından bir kısmının ekolojik anlamda akıllıca kullanılması mümkün. Klimakönner firmasının tedarik ettiği gaz, gıda endüstrisi, gastronomi ve organik çöplerden sağlanan organik atıklardan elde ediliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR