Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, hükümetler tarafından fosil yakıtlara sağlanan sübvansiyonların iklim değişikliğiyle mücadelenin finansmanı için kullanılması çağrısında bulundu.
Georgieva, İsviçre‘nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen “İklim ve Doğa: Sistemik Bir Yanıt Gerekiyor” başlıklı panele katıldı.
İklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politika eylemlerinden bahseden IMF Başkanı, bugün kolektif taahhütlerin 2030 yılına kadar ulaşılması gereken noktanın yaklaşık yüzde 50 gerisinde kaldığını söyledi.
Geçen yılki fosil yakıt sübvansiyonları 7 trilyon dolardan fazla
Georgieva, bu konuda finansmanın nereden bulunacağına dair yakınmalardan sıkıldığını, geçen yıl dünyanın doğrudan ve dolaylı olarak fosil yakıt sübvansiyonlarına 7 trilyon dolardan fazla para harcadığını belirtti.
Bu tutarın 1,3 trilyon dolarının doğrudan fosil yakıt sübvansiyonu olduğunu kaydeden Georgieva, “Bunu geri çekin ve iklim eylemini desteklemek için kullanın.” dedi.
Georgieva ayrıca, karbon fiyatlandırmasının da 2030 yılına kadar ton başına 85 dolar olması gerektiğini yineledi.
Davos’ta ikili görüşmelerde de bulunan Georgieva, Arjantin’in yeni Devlet Başkanı Javier Milei ile bir araya geldi.
Very good meeting with Argentina's President Javier Milei @JMilei. We talked about Argentina's deep economic & social challenges and decisive steps underway to bring down inflation, promote private sector led growth, and use scarce public money to help the most vulnerable people. pic.twitter.com/eUw1Y8GdKc
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) January 17, 2024
Georgieva, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, görüşmede Arjantin’in derin ekonomik ve sosyal zorluklarından ayrıca enflasyonu düşürmek, özel sektör liderliğindeki büyümeyi teşvik etmek ve kıt olan kamu parasını en savunmasız insanlara yardım etmek için kullanmak amacıyla atılan “kararlı” adımlardan bahsettiklerini bildirdi.