‘Ağaçlar iklim krizine uyum için yokuş yukarı hareket ediyor’

Dünya çapında 243 dağlık bölgede yaklaşık 1 milyon km ağaçlık alanda yapılan çalışmada, iklim değişikliğinin etkisiyle insan eli değmemiş bölgelerdeki ağaç örtüsünün yüzde 70'inin 2000 ile 2010 yılları arasında 'yukarıya' doğru çekildiği saptandı.

Uzaktan algılama teknolojisinin kullanıldığı yeni bir araştırmaya göre, iklim krizinin etkilerinin hız kazandığı 2000 ile 2010 yılları arasında dağ ağaçları ‘yükseldi.’ Araştırmada, incelenen bölgelerdeki ağaç örtüsünün yüzde 70’inin yokuş yukarı hareket ettiği saptandı.

Çin’in Shenzhen kentindeki Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, dağlardaki ağaç örtüsünün en yüksek noktalarını haritaladı. Uzmanlar, söz konusu ağaçlık alanların ortalama olarak yılda 1,2 metre yukarı doğru hareket ettiğini, bu kaymanın en fazla tropik bölgelerde, yılda ortalama 3,1 metrelik bir artışla gerçekleştiğini ve tüm bölgelerde değişim oranının hızlandığını buldu.

Araştırma için  dünya çapında 243 dağlık bölgede yaklaşık 1 milyon km ağaçlık hattı izlendi. Çalışmaya göre, ağaç çizgileri hala hareket ediyor, bu da onların insan etkisinin ötesinde, iklim değişikliğine duyarlı olduklarını gösteriyor.

Sonuçları henüz öngörülemiyor

Global Change Biology dergisinde yayımlanan çalışmada görev alan araştırmacılar, “Dağ ağaç çizgileri, iklim değişikliğinin yüksek arazi ekosistemleri üzerindeki etkisinin önemli göstergeleridir” diye yazdı: “Çalışmamız… değişen bir iklimde biyolojik çeşitlilik, doğal kaynaklar ve ekosistem uyumu için önemli çıkarımlara sahip.”

Ağaçlık alanların ve ormanların sınırlarını belirleyen arazi çizgileri bazen söz konusu alandaki insan faaliyetleri nedeniyle bozulabiliyor. Bu çalışmada ise  araştırmacılar, dağların en tepelerini çevreleyen ve çoğunlukla insan faaliyetlerinden izole edilmiş kapalı döngü dağ ağaçlıklarına odaklandı.

Ağaç çizgisi hareketinin sonuçlarının ne olacağı henüz belli değil. Artan sıcaklıkların, büyümeyi mevcut ağaç çizgisi seviyesinin üzerine çıkarması, böylece daha fazla ağacın, atmosferden daha fazla karbonu emebileceği söylenebilir.  Ayrıca bazı orman türlerinin yaşam alanları genişleyebilir.

Bununla birlikte, ağaçlıkların yukarıya doğru hareketi, tundra alanınlarını azaltacaktır. Bu da alpin türlerini yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakabilir ve onlardan beslenen alanlara su tedarikini etkileyebilir.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR