EkolojiManşet

Okyanustan su buharı hasat etmek, su kıtlığına çözüm olabilir mi?

0

İklim değişikliği, artan nüfus, su kaynaklarının vahşice kullanılması ve kirletilmesi, Dünya’nın halen içinde bulunduğu ‘su krizi’ni önümüzdeki yıllarda daha da zorlaştıracak gibi görünüyor.

Uzmanlar, artan talebi karşılamak için var olan suyumuzu temiz tutmaya ve korumaya çalışmanın, geri dönüştürmenin ve kısıtlamanın ancak bir yere kadar yeterli olacağını, artan ihtiyaçları karşılamak için yaşam kaynağı sıvının yeni kaynaklarını bulmak gerekeceğini söylüyor.

Bu amaçla yapılan çalışmaların en yenisi, şu ana kadar “kullanılmayan bir kaynak” olarak okyanusların üzerindeki su buharından su elde etmek. Yeni bir çalışma, bu buharı içilebilir suya dönüştürmek için “buharı hasatı” çalışmalarının nasıl kullanılabileceği üzerinde odaklanıyor.

‘Mekanizma, doğal su döngüsünü taklit edecek’

İllionois Urbana-Champaign Üniversitesi’nden inşaat ve çevre mühendisi Praveen Kumar , “Sonunda, gerekli olsa da mevcut kaynaklardan gelen koruma ve geri dönüştürülmüş su insan ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli olmayacağından, tatlı su arzını artırmanın bir yolunu bulmamız gerekecek. Yeni önerdiğimiz yöntemin bunu büyük ölçeklerde yapabileceğini düşünüyoruz” diyor.

Su toplama cihazı
Okyanustan su buharı hasadının temsili çizimi. ( Praveen Kumar/Rahman ve diğerleri, Bilimsel Raporlar. 2022 )

Scientific Reports’ta yayınlamlanan çalışmaya göre, okyanuslardan buhar hasatı yapacak mekanizma, yaklaşık 210 metre genişliğinde ve 100 metre yüksekliğinde – kabaca büyük bir yolcu gemisinin yüksekliği – inşa edilecek. Yapının suyu taşıması, yoğunlaştırması ve toplaması açısından doğal su döngüsünü taklit ettiği belirtiliyor. Projeye göre, nemli hava, okyanus yüzeyinin hemen üzerinden, soğutma sistemlerinin su buharını bir sıvıya yoğunlaştırabileceği yakındaki bir kıyıya taşınacak. Ekip, tüm bunların yenilenebilir rüzgar veya güneş enerjisiyle çalışacağını söylüyor.

Bir yapı, yarım milyon kişinin günlük su ihtiyacını karşılayabilir

Araştırmacılar tasarımlarının ayrıntılarını vermemiş olsalar da, dünya çapında 14 çalışma sahasındaki toplanabilir nem miktarına ilişkin rakamları hesaplamış. Buna göre, bu kurulumlardan sadece biri potansiyel olarak yaklaşık 500.000 kişinin günlük içme suyu ihtiyacını karşılayabilecek gibi görünüyor.

Çalışmayı yapan ekipten  atmosfer bilimcisi Francina Dominguez , “Bu daha önce denenmiş bir yöntem değil. Bence bunun nedeni, araştırmacıların kara tabanlı çözümlere çok odaklanmış olmaları – ancak çalışmamız aslında başka seçeneklerin de var olduğunu gösteriyor” diye konuşuyor.

Baskın bir nüfus merkezine en yakın olan okyanus üzerindeki 14 çalışma sahasının konumu, bir su stresi haritasında (ortada) gösteriliyor.

İçmek, yıkanmak ve sulama için gerekli olan tatlı su , dünya suyunun sadece yüzde 3’ünü oluşturuyor ve bunların çoğu çok kirli veya rahat kullanım için erişilemiyor. Tatlı su kaynaklarına erişimi artırabilecek pek çok umut verici pek çok  proje  ortaya atılmış olsa da, büyük ölçekte  gerçekten fark yaratabilecek bir çözüm halen bulunabilmiş değil.

Araştırmalarının bir parçası olarak, ayrıca iklim değişikliğinin  potansiyel sonuçlarını ve süre giden kuraklığı da değerlendiren bilim insanları sistemlerinin bu koşullarda bile sürdürülebilir olacağını belirtti.

Rahman ,  iklim projeksiyonlarının okyanus buhar akışının zamanla artacağını ve daha fazla tatlı su kaynağı sağlayacağını gösterdiğine dikkat çekerek, “Öyleyse, önerdiğimiz fikir iklim değişikliği koşullarında da uygulanabilir olacak. Bu, özellikle dünyanın kurak ve yarı kurak bölgelerinde yaşayan savunmasız nüfusların iklim değişikliğine uyum sağlamaları için ihtiyaç duyulan etkili bir yaklaşım olabilir” dedi.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.