Malezya’daki seller on binlerce insanı yerinden etti

Malezya'da yaşanan seller nedeniyle en az iki kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 72 bin kişi evinden tahliye edildi. Ormanların yerleşim yerleri ve endüstriyel tarım bölgesi haline getirilmesine ek olarak iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği yağışlarla beraber, bölgelerin sele karşı daha da korunmaz hale geldiği belirtildi.

Malezya’da gerçekleşen şiddetli yağışların ardından yaşanan seller nedeniyle kasabalar çamurlu suların altında kaldı. Bu hafta beş eyalette yaşanan seller nedeniyle en az iki kişi hayatını kaybetti.

Malezya Başbakanı Enver Ibrahim, hükümetin muson sellerinin ardınsan afet yönetimi ve kurtarma çalışmaları için ekstra fon sağlayacağını duyurdu. 72 bin kişi evinden tahliye edildi.

‣Malezya’da muson yağmurları: 34 bin 525 kişi tahliye edildi
21 Aralık 2022’de Dungun, Terengganu, Malezya’da sel suları yükselip binayı kısmen sular altında bırakırken bölge sakinleri teknelerle sel yardım merkezinden kurtarıldı. 
Fotoğraf: Reuters

Anwar, 20 Aralık’ta parlamentoda yaptığı konuşmada sel bölgeleri için ilk aşamada afet yönetimine 400 milyon ringgiti (Mevcut kurla: Bir milyar 682 milyon 551 bin 416 Türk lirası) tahsis edildiğini açıkladı. Anwar, gerektiğinde daha fazla fon sağlanacağını da bildirdi.

19 Aralık 2022’de Malezya yarımadasının doğu kıyısındaki su basmış mahallelerin havadan görünümü – Kaynak: Reuters

Ülkede yerinden tahliye edilen kişiler için sığınma evleri kuruldu. Malezya’dan gelen görüntüler, çamurlu suların tarlalara ve sokaklara taştığını, arabaların sular altında kaldığını ve nehirlerin kıyılarını aşan suları gözler önüne serdi. Acil müdahale ekiplerinin insanları kurtarmak için bel derinliğindeki sularda kurtarma çalışmaları gerçekleştirdiği görüldü.

Fotoğraf: Reuters

Sulama ve Drenaj Dairesi (DID), Ekim’den Mart’a kadar süren muson mevsimi devam ederken gelecek günlerde daha fazla sel yaşanabileceği yönünde uyarıda bulundu. Yetkililer, vatandaşları evlerini tahliye etmeleri için uyardı.

Uzmanlar, hızlı kentleşme ve ormanların yerleşim yerleri haline getirilmesinin ve endüstriyel tarım alanlarına dönüştürülmesinin, iklim değişikliği nedeniyle şiddeti artan ve yoğunlaşan yağmur fırtınalarının, başkent Kuala Lumpur da dahil olmak üzere iç bölgeleri bile aşırı sellere karşı giderek daha savunmasız hale getirdiğini söyledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR