Hollandalı savcılar, Shell ve ExenMobil’in ortak doğal gaz şirketine kirlilik davası açacak

Hollanda'da savcılık, Avrupa'nın en önemli doğal gaz rezervi Groningen'i on yıllarca işleten Shell ve ExxonMobil'in ortak girişimi NAM şirketine dava açacak. Şirketin, doğal gaz üretiminden kaynaklı atıkları boş sahalarda yerin altına enjekte ettiği ileri sürüldü.

Hollandalı savcılar, Hollanda’nın en büyük gaz sahasını işleten Shell ve  ExxonMobil’in ortak girişimi NAM‘a karşı bir kirlilik davası açacaklarını açıkladı.

Yapılan açıklamada, savcıların “NAM’in doğal gaz çıkarımından kaynaklı atıkları izinsiz olarak yeraltına enjekte ettiği” belirtildi.

Shell ve ExxonMobil’in yarı yarıya ortak olduğu girişim, 1963 yılından beri Hollanda ve Avrupa için önemli bir gaz kaynağı olan devasa Groningen sahasında gaz üretiyor.

Avrupa’nın en büyük doğal gaz rezervlerinden biri olan Groningen sahası, enerjide Rusya’ya bağımlılığı azaltma giişimleri yaygınlaştıkça tekrar gündem egelmişti. Ancak saha yaklaşık on yıldır üretime kapatıldı çünkü doğal gaz sondajı bölgede büyük deprem riskleri yaratıyor.

Doğal gaz üretiminin neden olduğu sarsıntılar, bunlara dayanacak şekilde inşa edilmeyen binalarda milyarlarca avroluk hasara neden oldu ve 2010’ların sonlarında bölgede üretimde büyük bir gerilemeye yol açtı.

Bir zamanlar Avrupa’nın önemli bir doğal gaz tedarikçisi olan Groningen’deki üretim, 1 Ekim’den itibaren yılda 2,8 milyar metreküp (Hollanda’daki yıllık iç tüketimin kabaca %7’si) ile sınırlandırılacak.

Savcılar, buradaki gaz sahasının işletmecisi olan NAM’in Kuzey Denizi‘ndeki doğal gaz çıkarma faliyetinden kaynaklanan atık ürünleri aldığını, ardından bunları işleyip boş gaz sahalarına enjekte ettiğini düşünüyor.

NAM sözcüsü, şirketin  daha sonra yanıt vereceğini söylemekle yetindi.

Shell ve Exxon Temmuz ayında, Avrupa’nın en büyük ve en eski doğal gaz üretim şirketlerinden biri olan NAM’in satışını başlatmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR