Güney Kore, bodrum katı daireleri yasaklıyor

Güney Kore'de, geçen haftaki aşırı yağışların ardından oluşan selde 11 kişinin evlerinde sıkışarak boğulması üzerine, ülkenin en yoksul kesimin yaşadığı küçük bodrum dairelerin yasaklanmasına karar verildi. Mevcut kiracılar toplu konutlara taşınacak.
 

Güney Kore’nin başkenti Seul’de üç kişinin selde hayatını kaybetmesinin ardından bodrum katı kademeli olarak yasaklanıyor.

Ülkenin yoksul kesiminin yaşamak zorunda kaldığı küçük daireler, Türkiye‘de de yaygın olarak görülüyor. Sel felaketlerinde bu dairelerde sıkışıp hayatını kaybedenlerin haberleri de sık sık gündem oluyor.

Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeniyle, özellikle yazın görülen ani sağanakların meydana getirdiği bu sorunlar, kentlerin yeniden inşasını ve iklim krizine uygun yapılaşmayı zorunlu kılıyor.

Seul’de işte bu bodrum katı dairelerin inşasına izin verilmeyecek ve mevcut daireler kademeli olarak dönüştürülecek.

Karar şehirde son 80 yılın en yüksek yağışının ardından oluşan sel baskınında en az 11 kişinin ölü ya da kayıp olarak bildirilmesi sonrası alındı. Pazartesi gecesi 40’lı yaşlarındaki iki kız kardeş ve 13 yaşında bir çocuk su basan bodrum kartında evlerinde ölü bulunmuştu.

Yaşanan trajedinin ardından dikkatler yeniden gelir eşitsizliği ve bodrum katında yaşamanın tehlikelerine yöneldi. Banjiha adı verilen bu evler düşük kiraları ve kötü yaşam koşullarıyla biliniyor.

Kiracılar toplu konutlara taşınacak

Asya‘nın dördüncü büyük ekonomisi olan Güney Kore’deki eşitsizlik, özellikle koronavirüs pandemisinden sonra son yıllarda daha da kötüleşti. Shinhan Bank tarafından nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, üst gelir grubundaki yüzde 20 ile en alttaki grup arasındaki gelir farkı 2019’dan 20 kattan fazla arttı. 

BBC’nin aktardığına göre hükümetle eksi 1 ve yarı bodrum katların inşasını tamamen yasaklayacak şekilde yasaların revize edilmesi için görüşülecek. Bu tür dairelerin sahiplerine barınma amacıyla depo ya da park yeri gibi alanlara dönüştürmeleri için 20 sene tanınacak. Bu sırada yetkililer ayrıca mevcut Banjiha kiracılarının toplu konutlara taşınması için destekte bulunacak.

‘Parazit’le dünyanın dikkatini çekmişti

Bong Joon-ho’nun yönettiği, Oscar ödülle  2019 yapımı ‘Parazit’ filmi, Seul’de bodrum katında yaşayan düşük gelirli bir ailenin hikayesini ele almıştı.  Film sayesinde bu sorun dünyanın da dikkatini çekmişti.

Oscar kazanmasının ardından şehir yönetimi 1500 haneye yaşam koşullarını düzeltmesi için finansal destek sağlayacağını duyurmuştu.

2020 itibariyle Seul’de eksi 1 ve bodrum katında yaklaşık 200 bin daire var, bu sayı şehirdeki toplam evlerin yüzde beşini  oluşturuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR