Peri Vadisi Çevre Platformu: Yıkılmak istenen bölgede hayallerimiz var, yıkamayacaksınız

Peri Vadisi'ndeki maden şirketinin faaliyetlerinin durdurulması için Kadıköy’de düzenlenen eylemde ÇED olumlu raporunun iptal edilmesi istendi.

Peri Vadisi Çevre Platformu, Bingöl Metal Madencilik şirketinin faaliyetlerine ve ÇED olumlu raporu verilmesine ilişkin Kadıköy İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Bingöl Metal Madencilik tarafından gerçekleştirilmesi istenen madencilik faaliyetinin bölgenin ekolojik dengesini bozacağına dikkat çekilen eylemde, “Ekolojik kırıma hayır. Sen kar edeceksin, çeri çöpü bize kalacak. Yağma yok”, “Toprağın üstü altından daha değerlidir, doğamızı yok etmeyin” yazılı pankartlar açıldı.

ETHA’nın aktardığına göre; eyleme HDP, EMEP, Yeşil Sol Parti, Halkevi, Validebağ Savunması, Rize İkizdere Çevre Derneği, Tüm Tokatlılar Derneği, TUHAD-DER, Anarşist Vegan ve çok sayıda çevre aktivisti katıldı.

Bingöl Barosu, Doğu ve Güney Doğu Platformu‘nun da aralarında bulunduğu 81 kitle örgütü ve derneğin imzacı olduğu basın metnini, Arçuv Derneği Başkanı İbrahim Kudiş okudu.

Kudiş, Bingöl ili Kiğı ve Adaklı ilçelerinde çok sayıda köy ve mezrayı etkileyecek 464 bin hektarlık alanda kurşun-çinko-gümüş madenciliği faaliyeti yürütecek Bingöl Metal Madencilik şirketine ÇED olumlu raporu verildiğini söyledi.

Halkın proje hakkında bilgilendirilmediğini, görüş ve önerilerinin alınmadığını söyleyen Kudiş, yapılan göstermelik toplantıya yöre halkının katılımının sağlanmadığına dikkat çekti.

Madencilik faaliyetinin yürütüleceği bölgede Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tescilli çok sayıda tarihi yapı bulunduğu bilgisini veren Kudiş, tarihi yapıların ne şekilde korunacağı bilgisinin verilmediğini söyledi.

Kudiş, havzada, endemik flora ve fauna türleri bulunduğunu da söyleyerek “Alanda araştırma ve inceleme yapıldığında bahsi geçen türler tespit altına alınabilecektir. Havzada yaban keçisi türleri, keklik, vaşak, bozayı, kurt gibi nadir fauna türleri bulunmaktadır. Bahsi geçen fauna türleri ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) kapsamında koruma altındadır” hatırlatmasında bulundu.

Peri Vadisi ve civarında son 20 yılda yatırım adı altında yapılanların bölgenin habitatına dönüşü olmayan zararlar verdiğine dikkat çeken Kudiş, “İklimimiz, havamız, suyumuz, su ürünlerimiz, ormanlarımız, börtü böceğimiz, yaban hayvanlarımız, tarım, hayvancılık, arıcılık ve tabi ki insanlarımız, doğrudan etkilenmiştir” dedi.

Maden çıkarma faaliyetiyle bölgenin zehirlendiğini, sermayenin rant ve yağmasına açıldığını vurgulayan Kudiş, “Biz, yaşanılabilir bir çevrede ve tüm değerlerimizin koruma alanında olduğu bir çevrede yaşamak istiyoruz. Maden çıkarma faaliyeti ile bölgemizin değerlerinin zehirlenmesini, doğal yaşamın yok olmasını istemiyoruz. Yıkılmak istenen bölgede hayallerimiz vardır, hayallerimizi yıkamayacaksınız. Buna asla izin vermeyeceğiz” diye vurguladı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR