DünyaManşet

300’den fazla Rus bilim insanı ve gazeteciden Putin’e ‘dur’ çağrısı

0

Rusya‘nın Ukrayna‘ya karşı başlattığı işgal hareketine ülkedeki 300’den fazla bilim insanı ve gazeteci ‘Ukrayna’daki savaşa hayır’ konulu bir mektuba imza attı. Mektupta İkinci Dünya Savaşı’nda Nazizm’e karşı mücadelede katkısı olan Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlatmasının kabul edilemez olduğuna vurgu yapıldı.

Bilim insanları ve gazetecilerin Putin’in başlattığı savaşın durdurulmasını istedikleri mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Biz Rus bilim insanları ve bilim gazetecileri, ülkemizin silahlı kuvvetlerinin Ukrayna topraklarında başlattığı düşmanca saldırıya karşı güçlü bir protesto ilan ediyoruz. Bu ölümcül adım, büyük insan kayıplarına yol açmakta ve yerleşik uluslararası güvenlik sisteminin temellerini sarsmaktadır. Avrupa’da yeni bir savaş başlatma sorumluluğu tamamen Rusya’ya aittir.”

Donbas‘taki durumun savaşı başlatmayı gerektirecek bir sebep olmadığına dikkat çekilen mektupta “Bu savaşın mantıklı bir gerekçesi yok. Donbas’taki durumu askeri operasyon başlatma bahanesi olarak kullanmaya çalışmak güven uyandırmıyor. Ukrayna’nın ülkemizin güvenliği için bir tehdit oluşturmadığı açıktır. Ona karşı savaş haksız ve açıkçası anlamsız” ifadeleri kullanıldı.

‘Nazizme karşı dedelerimiz birlikte savaştı’

Mektup şöyle devam etti:

“Ukrayna bize yakın bir ülke olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Çoğumuzun Ukrayna’da yaşayan akrabaları, dostları ve bilimden meslektaşları var. Babalarımız, dedelerimiz ve büyük dedelerimiz Nazizm’e karşı birlikte savaştılar. Rusya’nın şüpheli tarihsel fanteziler tarafından yönlendirilen jeopolitik hırsları uğruna bir savaşa girişmek, onların hafızasına alaycı bir ihanettir.

Gerçek demokrasi kurallarıyla yönetilen Ukrayna devletine saygı duyuyoruz. Komşularımızın Avrupalı ​​tercihine anlayışla yaklaşıyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerdeki tüm sorunların barışçıl bir şekilde çözülebileceğine inanıyoruz.”

‘Askeri operasyonlar derhal durdurulmalı’

“Rusya, savaş başlatarak kendisini uluslararası izolasyona, parya bir ülke konumuna mahkum etti. Bu, biz bilim adamlarının artık işimizi normal bir şekilde yapamayacağımız anlamına geliyor: sonuçta, diğer ülkelerden meslektaşlarla tam işbirliği olmadan bilimsel araştırma yapmak düşünülemez. Rusya’nın dünyadan izolasyonu, olumlu beklentilerin tamamen yokluğunda ülkemizin daha fazla kültürel ve teknolojik bozulması anlamına geliyor. Ukrayna ile savaş hiçbir yere varmayacak bir adım Nazizm’e karşı kazanılan zafere belirleyici bir katkıda bulunan ülkemizin şimdi Avrupa kıtasında yeni bir savaşın kışkırtıcısı haline geldiğini görmek bizim için acı. Ukrayna’ya yönelik tüm askeri operasyonların derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Ukrayna devletinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Ülkelerimiz için barış talep ediyoruz. Savaş değil bilim yapalım!”

Nobel ödüllü gazeteci: Keder ve utanç içindeyiz

Ülkede yıllardır antidemokratik baskılara ve yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle tanınan muhalif yayın organı Novaya Gazeta’nın 2021 Nobel Barış Ödülü sahibi Genel Yayın Yönetmeni Dmitriy Muratov da savaş karşıtı bir bildiri yayımladı.

Putin’i kınayan Muratov, Rus halkını da savaşa karşı çıkmaya çağırdı. “Başkomutan elindeki ‘nükleer düğmeyi’ pahalı bir arabanın anahtarlığı gibi çeviriyor” diyen Muratov “Yalnızca Rusların savaş karşıtı hareketi bu gezegende hayat kurtarabilir” dedi.

Aktivistler de sokakta

Rus aktivistler de sosyal medyadan insanları sokaklara çağırmaya devam ediyor. İnsan hakları savunucusu Lev Ponomavyov tarafından başlatılan bir imza kampanyası birkaç saat içinde 150 bin imzaya ulaşırken sosyal medya platformu Telegram’da yayılmaya devam eden bildiriye imzalar halihazırda 300 bine ulaştı.

Çok sayıda Rus kentinde sokaklarda yapılan protesto gösterilerinde ise en az 2 bin kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Moskova’da devlet tarafından finanse edilen bir tiyatronun yönetmeni Yelena Kovalskaya, sosyal medya hesabından “Bir katil için çalışıp ondan para almak imkansız” diyerek işinden ayrıldığını duyurdu. Kovalskya, “Şu anda birçoğunuzun Vladimir Putin‘in dost canlısı Ukrayna ülkesine saldırısı karşısında çaresizlik ve utanç hissettiğinizi biliyorum” dedi.

İnsan hakları aktivisti Marina Litvinovich de kitlesel protesto çağrısında bulundu: “Biz Rus halkı, Putin’in başlattığı savaşa karşıyız. Bu savaşı desteklemiyoruz, bizim adımıza yürütülmüyor.”

Navalni’den açıklama

Ülkedeki Batı destekli “ünlü” muhalif Aleksey Navalni de cezaevinden Ukrayna’ya destek açıklamaları yapıyor. Navalni televizyon kanalı Dozhd tarafından yayınlanan videoda “Bu savaşa karşıyım. Rusya ile Ukrayna arasındaki bu savaş, hırsızlıklarını örtbas etmek ve dikkatlerini ülke içindeki sorunlardan başka yöne çekmek için başlatıldı” açıklaması yaptı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.