ODTÜ Biyoloji Bölümü ve Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Beklioğlu, siyanobakterilerin hava sıcaklıkları ve sudaki azot ile fosfor artışı nedeniyle oluştuğunu söyledi: ”Bu, dünyanın hemen hemen birçok gölünde, şu an yaz dönemi olduğu için gözlenen bir durum.”
Siyanobakterilerin ve göldeki azot ve fosfor miktarının azaltılması için çalışmalar ise başladı. ODTÜ’lü akademisyenler bakteri oluşumunda etkili olan sazan balıklarının sayısını da araştırıyor.
Siyanobakteri nedir, neden oluşur?
Sucul ortamda bulunan siyanobakteri varlığının hızlıca artışı “bloom” (çiçeklenme) olarak adlandırılıyor. Ortamda fazlaca bulunmaları suyun fiziksel ve kimyasal özelliklerinde bozuşmalara neden olurken, bu bozulmalar sonucunda oluşan kirlilik de ortamda yaşayan su canlıları ve suyla temas eden insanların sağlığını da olumsuz etkiliyor.
Organik kirlenme ve ötrofikasyon (Göl gibi herhangi bir büyük su ekosisteminde başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda artması sonucu, plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalması) siyanobakteriler ve toksinlerin önemli bir işareti. Arıtılmamış ve organik olarak kirlenmiş suların su kütlelerine boşaltılması ötrofikasyonun başlıca nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Ötrofikasyon ise su kalitesinin bozulmasına ve siyanobakteri oluşumuna ortam hazırlıyor.
Uzmanlar, bu durumun sudaki çözülmüş oksijen miktarını azaltarak uzun vadede su ekosisteminin ölümüne neden olabilirken, aşırı alg artışıyla birlikte kullanılabilir su kaynaklarının azalmasına da neden olabileceğini söylüyor.