Greenpeace: Tek kullanımlık plastikleri yasaklama sırası Türkiye’de

Greenpeace Akdeniz, Avrupa’da kullanımı yasaklanan plastik pipet, bardak, kaşık ve çatalların Türkiye’de de yasaklanması için başlatılan imza kampanyasına çağrıda bulundu.

Avrupa Birliği Konseyi’nin 2021 yılından itibaren tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasaklamasına ilişkin Greenpeace Akdeniz bir açıklama yayınlayarak Türkiye’de de benzer bir yasağın gelmesini talep etti.

Türkiye’de de plastik atıklara karşı yürütülen kampanyalar sonucunda olumlu sonuçların elde edildiği hatırlatılan açıklamada “Atılan binlerce imza sayesinde polietilen atık ithalatının yasaklanmasını başardık. Bu büyük zaferle birlikte artık Türkiye’nin Avrupa’nın plastik atıklarını en çok alan ülke olmasını da önlemiş olduk” denildi.

‘Türkiye’de de yasaklansın’

Mücadelenin burada bitmemesi gerektiğine vurgu yapılan açıklamada “Yarım milyondan fazla kişiyiz ve Avrupa’da kullanımı yasaklanan plastik pipet, bardak, kaşık ve çatalların Türkiye’de de yasaklanmasını istiyoruz. Biliyoruz, bu talebimiz de mutlaka yanıt bulacak” ifadeleri kullanıldı.

Nature Sustainability’de yayınlanan yeni bir araştırmanın sonuçlarının aktarıldığı açıklamada yeni “Avrupa’da nehirlerden sürüklenen çöple deniz kirliliğine en çok yol açan ülke Türkiye. Araştırmacılar deniz kirliliğine yol açan başlıca etkenin ise plastik kullanımı olduğuna dikkat çekiyor” denildi.

İmza kampanyasına çağrı

“Marmara Denizi’ni saran deniz salyası krizi de bize gösteriyor ki denizlerimizi tehdit eden çok fazla sorun var. Geç olmadan her önlemi almalıyız. Plastik kirliliğiyle mücadele de bunların başında geliyor” ifadelerini kullanan Greenpeace, başlatılan imza kampanyasına destek çağrısı yaptı.

Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması için başlatılan imza kampanyasına bu adres üzerinden destek verilebiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR