Avrupa Birliği, Pfizer-BioNTech aşısı için 300 milyon dozluk ön anlaşma imzaladı

Covid-19'a karşı yüzde 90 oranında başarılı olduğu açıklanan Pfizer/BioNTech aşısı piyasaya sürüldüğünde 30 milyon dozu AB'ye satılacak. AB daha önce de AstraZeneca, Sanofi ve Johnson & Johnson firmalarının aşı adayları için ön anlaşmalar yapmıştı.

Avrupa Komisyonu, koronavirüse karşı yüzde 90 oranında etkili olduğu açıklanan Pfizer/BioNTech aşısı için 300 milyon dozluk ön anlaşma yapıldığını açıkladı. Amerikan şirketi Pfizer ile Alman BioNTech‘in ortak geliştirdiği aşının piyasaya sürülmesi halinde 300 milyon dozu Avrupa Birliği’ne satılacak.

Anlaşma kapsamında, 27 AB üyesinin 200 milyon doz aşı alabileceği ve 100 milyon dozluk da bir opsiyonunun bulunduğu belirtildi.

Avrupa Birliği daha önceden de AstraZeneca, Sanofi ve Johnson & Johnson firmalarının aşı adaylarını almak için ön anlaşmalar imzalamıştı. Brüksel’in Moderna, CureVac ve Novavax şirketleriyle de aşı görüşmeleri yaptığı biliniyor.

Rusya: Aşımız yüzde 92 oranında başarılı 

Pfizer şirketi, pazartesi günü yaptığı açıklamada aşının üçüncü faz denemelerinde Covid-19’a karşı yüzde 90 oranında başarı sağladığını açıklamıştı. Klinik çalışmalarının ara sonuçları ilk açıklanan çalışma Pfizer/BioNTech aşısı olurken, Rusya da bugün Sputnik V aşısının yüzde 92 oranında başarılı olduğunu duyurdu. 

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu‘nun açıklamasında, Sputnik V’in üçüncü faz denemelerindeki ara test sonuçlarının ayrıntıları kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, iki dozlu Sputnik V’in 16 bin kişi üzerinde yapılan ilk Faz-3 denemelerinde yüzde 92 oranında başarı sağlandı. Açıklamada, denemelerde iki doz Sputnik V alan deneklerin Covid-19’a yakalanma ihtimalinin, plasebo verilen deneklerden yüzde 92 oranında düşük olduğu belirtildi.

40 bin gönüllü katılacak

Gamaleya Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V aşısının Faz-3 denemeleri Moskova’da 29 klinikte yapılıyor. Denemelere toplamda, 40 bin gönüllünün katılacağı, bu kişilerin dörtte birinin plasebo alacağı belirtiliyor.

Rusya, Ankara’nın bu aşıyı gerekli testleri yaptıktan sonra Türkiye’de üretmek istediğini açıklamıştı. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR