İran çekirge istilasına karşı askeri birlikleri hazırlıyor

Bu yıl da çekirgelerle başı belada olan İran, çareyi bir kez daha ordudan personel ve araç almakta bulabilir.

İran, çekirgelerle olan mücadelesinin ikinci yılında bir kez daha ordudan yardım almak zorunda kalabilir. Tarım Bakanlığı‘ndan bir yetkili, geçen cuma, ülkenin güneyini istila eden çekirgelerin ekinleri yok ederek yedi milyar doların üzerinde zarara yol açtığını söyledi.

Bunun, son on yıllardaki en şiddetli çekirge istilası olduğu düşünülüyor. Koronavirüs salgınından darbe almış olan ve petrol ihracatında büyük düşüşün yaşandığı İran’da, dışarıya mal götürecek gemilere salgın dolayısıyla kısıtlama getirilmesi de, ülkenin ABD yaptırımlarını daha ağır hissetmesine yol açıyor.

‘200 bin hektarlık alana saldırdılar’

Bakanlığa bağlı Bitki Koruma Kurumu’nun (PPO) sözcüsü Muhammed Rıza Mir, yarı resmi haber ajansı ILNA‘ya çöl çekirgelerinin ülkenin 31 eyaletinden yedisinde, toplam 200 bin hektar büyüklüğünde meyve bahçesine ve ekilebilir araziye saldırdığını söyledi. Mir’e göre, bu istila yayılırsa büyüklük bir milyon hektara çıkabilir.

Ordunun çöl çekirgeleriyle mücadelede zor ulaşılabilir alanlarda kullanılmak üzere arazi araçlarını hizmete sunmayı vaat ettiğini söyleyen Mir, geçen yıl ordudan gelen personel ve araç yardımının büyük faydası olduğunu belirtti.

Mir konuyla ilgili fazla vermedi ancak çekirge karşıtı operasyonların şimdiye kadar olası zararları önlediğini belirtti.

‘Maliyeti 7.4 milyar doları bulabilir’

PPO’nun başındaki isim Muhammed Rıza Dargahi de Financial Times‘a konuşarak geçen ay çekirge sürülerinin, İran’ın altı bölgesinde 1.250 trilyon riyal değerinde (yaklaşık 7.4 milyar dolar) tarım ürününü tehdit ettiğini söyledi.

Pakistan'da çekirge istilası
Pakistan’da çekirge istilası

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), komşu Pakistan‘da çekirgelerin yalnızca kışlık ekine vereceği olası zararın maliyetinin 2.2 milyar doları bulabileceğini tahmin ediyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR