Çarşamba Ovası’na kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santrali’ne mahkeme engeli

Mahkeme gerekçe olarak sunulan bilirkişi raporunun nesnel ve objektiflikten uzak olmasını gösterdi. Bahsi geçen heyetin Cengiz Holdinge ait pek çok sorunlu çevre davasında bilirkişi raporları hazırladığı ortaya çıktı.

Samsun’da tarımsal SİT alanı ilan edilmiş Çarşamba Ovası‘na kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santralı (BES) projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı Samsun 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mahkeme gerekçe olarak ara kararında talep ettiği bilirkişi raporunun nesnel ve objektiflikten uzak olmasını gösterdi.  Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre bilirkişi raporunun şirket tanıtım dosyasındaki verileri esas alarak hazırladığı ve şirketler lehine pek çok rapora imza attığı ortaya çıktı.

Mahkeme kararında bilirkişi raporuna ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Bilirkişi raporunun dar ve kısıtlı bir bakış açısı ile hazırlanmış olması, doyurucu ve kapsamlı olmaması, çoğu noktalarda proje tanıtım dosyasındaki veriler esas alınarak raporun temellendirilmiş olması ve ayrıca bazı noktalarda nesnel ve objektiflikten uzak değerlendirmeler içermesi nedeniyle mahkememizce hükme esas alınabilecek nitelikte görülmemiştir.”

Ekim ayında binlerce kişi projeye itiraz için bir araya gelmişti

Bilirkişi değil ‘tanınmış kişi’

Mahkemenin niteliksiz olduğu gerekçesiyle reddettiği bilirkişi raporunun Serkan Nas, Kemal Çelik ve Turan Karadeniz ‘tanınmış kişiler’ tarafından hazırlandı.

Bilirkişilerin, Çanakkale’de Cengiz Holding’e ait olan CENAL Termik Santral, Karaburun Termik Santrali, Kirazlıdere I ve II Termik Santallari, Kirazlıtepe Madeni ve birçok çevre davasında şirketler lehine raporlar hazırladıkları ortaya çıktı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Samsun Çevre Derneği (SAMÇEP) dönem sözcüsü Mehmet Özdağ “Bu kişilere bundan böyle bilirkişilik yaptırılmaması için Samsun Bölge Bilirkişilik Kurul Başkanlığı nezdine girişimde bulunacağız. Bağlı bulundukları üniversitelere yazlar göndererek akademik etiğe aykırı hakaret ettikleri konusunda bilgilendirmeler yapacağız. Projenin iptali için de gerekli girişimleri yapacağız” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR