Yeni Zelanda 2050’ye kadar sıfır karbon hedefini yasalaştırdı

Yeni Zelanda, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının sıfırlanmasını öngören tasarıyı 1’e karşı 119 oyla kabul etti.

Yeni Zelanda Parlamentosu karbon emisyonlarının 2050 yılına kadar sıfırlanmasını ve Paris İklim Anlaşması’nın yükümlülüklerinin yerine getirilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti. Merkez sol İşçi Partisi-Yeşiller koalisyon hükümeti tarafından sunulan tasarı merkez sağ Yeni Zelanda Ulusal Partisi tarafından da desteklendi. Yeni Zelanda’da Karşı partilerin tarihi bir uzlaşıyla kabul ettiği tasarı 1’e karşı 119 oy ile parlamentodan geçti.

İklim değişikliği komisyonu kurulacak

Sonraki hükümetlerin de sıfır karbon hedefini karşılamasının öngörüldüğü tasarıyla bir de iklim değişikliği komisyonu kurulacak. Böylece şimdiki ve gelecekteki hükümetlerin plan ve bütçelerini bu hedefe göre oluşturması sağlama alınacak.

Tasarıda neler var?

Yasayla birlikte hayvanların çıkardığı metan gazı hariç tüm seragazı salımlarının 2050’de sıfıra düşürülmesi planlanıyor. Metan salımları ise 2030’a kadar %10 azaltılacak, 2050’de bugünkü miktarın çeyreğiyle yarısı arasında bir seviyeye düşürülmüş olacak.

Tarım ve hayvancılığın ekonominin önemli parçası olduğu Yeni Zelanda’da 5 milyon nüfusa karşılık 10 milyon büyükbaş, 28 milyon küçükbaş hayvan bulunuyor. Bu hayvanların çıkardığı metan gazları, ülkenin seragazı salımını ciddi anlamda artırıyor. Yeni Zelanda’nın seragazı salımlarının neredeyse yarısı, tarım ve hayvancılık sektöründen kaynaklanıyor.

Tasarıda bahsi geçen bir diğer nokta da gelecek 10 yılda 1 milyar ağaç dikmek ve 2035’e kadar elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerjiden sağlamak.

Ardern: Tarihin doğru tarafında yer aldık

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Jacinda Ardern “Bugün gurur duyduğum bir tercih yaptık. Umarım bu, tarihin doğru tarafında yer aldığımızı gelecek nesillerin görmesi anlamına gelir” diye konuştu.

İklim değişikliğini ‘zamanımızın en büyük zorluğu’ olarak niteleyen Ardern, “İnkâr edilemeyecek bir şekilde deniz seviyelerimiz yükseliyor, aşırı uçta hava olayları yaşıyoruz.  İnkâr edilemeyecek bir şekilde bilim bize flora ve faunada meydana gelecek etkileri ve daha önce görmediğimiz hastalıkların yayılacağını söylüyor” yorumunu yaptı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR