AYM’den ‘kör eden gaz fişeği’ kararı: Polise soruşturma izni verilmemesi ihlal

Anayasa Mahkemesi (AYM) Gezi Parkı eylemlerinde işitme engelli Selçuk Yıldız’a (28) gaz fişeği atarak görme kaybına uğramasına neden olduğu iddia edilen polislere soruşturma izni verilmemesinin “kötü muamele yasağının ihlali” olduğuna karar verdi.

AYM, ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması ve yeniden soruşturma yapılması için kararın birer örneğini İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne ve İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu’nun haberine göre, AYM kararı, Gezi’de ağır yaralanan, izin verilmeyerek, soruşturmaları takipsizlikle sonuçlandırılan diğer başvurucular için yeniden soruşturma ve dava yolunu açıyor.

Gezi protestoları sırasında, 3 Haziran 2013’te polisin 5 metreden attığı gaz fişeğiyle yaralanan Selçuk Yıldız’ın suç duyurusu üzerine soruşturma izni verilmeyince dosya kapanmıştı. Yıldız’ın avukatı Meltem Aykut Giray İstanbul Valiliği’nin soruşturmaya izin vermemesi ve mahkemenin de itirazı reddetmesi üzerine olayı AYM’ye taşıdı. AYM’nin 15 Şubat’ta verdiği ve dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan kararı özetle şöyle:

“Yetkililer, olay ve olguları ciddiyetle öğrenmeye çalışmalı, soruşturmayı sona erdirmek ya da aceleci davranarak temelden yoksun tespit ve gerekçelere dayanmamalıdır. Kanunun güç kullanılmasına izin verdiği durumlarda kişiye uygulanan muamelenin orantılı olup olmadığının da olayın tüm unsurları ortaya konularak çok yönlü değerlendirilmesi gerekir. Soruşturmanın etkililiğinin denetlenmesine ilişkin bu tespitlerden, bir bütün hâlinde ön inceleme sürecinin makul bir özenle yürütüldüğü konusunda yeterli kanaate sahip olunamadığı gibi olayın aydınlatılması ve gerektiğinde sorumluların cezalandırılmasının sağlanmasını da zorlaştırdığı anlaşılmıştır.”

(Hürriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR