3. Havalimanı metrosunun durakları, ‘kamulaştırma maliyetini düşürmek için’ parklara ve yeşil alanlara yapılacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sultangazi- Arnavutköy metro hattının istasyon ve duraklarını “kamulaştırma maliyetlerini asgari ölçüde tutmak için” park ve yeşil alanlara yaptıracak. Ağaçların başka yere nakledileceği söyleniyor.

3. havalimanına bağlanacak Sultangazi – Arnavutköy metro hattının istasyon ve durakları parklar ve yeşil alanlara yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından hazırlanan metro proje dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Metro inşaatı sırasında direkt etkilenen ağaçların ve yeşilliklerin başka yere nakledileceği bildirildi. Bakanlık, önceki gün, dört istasyonluk metro hattına ilişkin, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi.

‘Ağaçları taşıyacağız’

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, İBB’nin proje dosyasında, “kamulaştırma maliyetlerini asgari ölçüde tutmak için, istasyon ve duraklar, park ve diğer yeşil alanlara kaydırılmıştır” ifadeleri dikkat çekiyor. Proje için bazı yan yolların da açılması planlanıyor. Projenin inşaat süresi ise dört yıl olarak öngörülüyor. Hattın bir kısmının Arnavutköy’deki Şamlar Tabiat Parkı’nın altından geçeceği ancak parka yakın bölümün karayoluna yakın olduğu belirtilerek burada zeminin yaklaşık 30 metre altından gidileceği kaydedildi. Tabiat parkındaki flora ve fauna cinslerine zarar verilmeyeceği de belirtildi.

Nereden geçiyor?

Dosyaya göre metro hattı planlanan Vezneciler – Sultangazi Metro hattının devamı niteliğinde. Sultangazi – Arnavutköy metro hattı Habipler İstasyonu’nu metro durağı ile başlayarak Eyüp, Sultangazi, Başakşehir’den geçerek Arnavutköy, Taşoluk’a varacak. Hat Kirazlı-Başakşehir-Olimpiyat metrosu ile Halkalı-3. havalimanı metrosuna entegre olacak. Ayrıca yapılması planlanan ‘3 katlı Boğaz geçişi’ne de entegre edilmesi planlanan hattın Habipler, Fenertepe, Arnavutköy, Taşoluk olmak üzere 4 istasyonu bulunuyor. Hattın toplam uzunluğu ise 15.13 km.

(Cumhuriyet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR