Yedi yaşındaki Rabab Ali, Pakistan hükümetine iklim değişikliği davası açtı

The Third Pole’dan Zofeen T. Ebrahim’in haberine göre, yedi yaşındaki Rabab Ali, Pakistan hükümetine kendisinin ve neslinin haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. Rabab Ali, hükümetin kirli kömür yataklarını işletmeye açma planlarının, iklim değişikliğinin etkilerini şiddetlendireceğini, gelecek nesilleri sağlıklı bir hayat hakkından mahrum edeceğini ve güvenli bir çevrede büyümek istediğini belirtti.

Rabab Ali kardeşiyle. Fotoğraf: Qazi Ali Athar
Rabab Ali kardeşiyle. Fotoğraf: Qazi Ali Athar

Temyize giden yerel mahkemenin red kararı, Yüksek Mahkeme tarafından bozuldu ve Yüksek Mahkeme davanın açılmasını kabul edilebilir buldu. Karar, reşit olmayan kimselerin kamu yararı için bir avukat vasıtası ile dava dilekçesi verebileceğini belirterek bir dönüm noktası olma özelliği taşıyor.

Rahab Ali, dava metninde, Pakistan hükümetinin Sindh eyaleti Tharparkar ilçesinde bulunan yüksek derecede kirli linyit rezervlerini çıkarma planlarının, Pakistan’ın karbondioksit salımlarını ciddi derecede artıracağını, ortaya çıkan hava kirliliğinin gelecek nesiller için yıkıcı olacağını ve iklim değişikliğinin etkilerini daha da şiddetlendireceğini ileri sürüyor. Dava dilekçesinde bu planların, genç Rahab Ali ve gelecek nesillerin anayasa tarafından güvence altına alınmış “yaşam hakkı” ve “asli haklar”ını çiğnediği, hükümetin kamu kullanımı için belirli doğal ve kültürel kaynakları koruması gerektiğini belirten “Kamu Güveni Doktrini”ni ihlal ettiği belirtiliyor.

Bu, Pakistan’da reşit olmayan bir kimse tarafından kamu yararına açılan ilk hukuk davası. Ayrıca hükümetleri iklim değişikliğine karşı harekete geçmeye zorlayan küresel bir dava zincirinin son halkası. Bunlara ek olarak, bu davayla beraber Pakistan adliyesi ilk defa devletlerin vatandaşlarına ve gelecek nesillere karşı yasal yükümlülükleri bulunmasına dair karar verecek.

 

Çeviri Haber: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, The Third Pole)

 

Ayşe Ceren Sarı
Ayşe Ceren Sarı

ODTÜ İktisat mezunu. Lisans eğitiminin ortasından beri yeşil ekonomist ve aktivist. Norveç Ekonomi Üniversitesi’nde Enerji, Çevre, Doğal Varlıklar Ekonomisi ve Uluslararası İşletme yüksek lisansları yaptı, iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji politikaları konularında uzmanlaştı. Bu sırada Viyana Ekonomi Üniversitesi’nde geçirdiği sürede ekolojik ekonomi okuluyla tanıştı, sonunda deli olmadığını anladı, sevindi. Şu anda da Sivil Toplum Çalışmaları alanında yüksek lisans yapıyor (Yüksek lisans seviyor). Degrowth, politik ekoloji, ekolojik müşterekler, ekolojik adalet, toplumsal cinsiyet, göçmen meselesi, demokrasi-temsiliyet-katılım, kent hakkı gibi konularla ilgileniyor, kafasını açmaya çalışıyor. Sivil itaatsiz. Kedi olmadan devrim olmaz diyor. Yeşil Gazete’de çeviri havuzu editörlüğü yapıyor, yetişebilirse ilgilendiği konular dahilinde yazılar yazmaya çalışıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR