ManşetSivil Toplum

9 ilde “Bisikletime Dokunma” eylemi

0

ODTÜ İnşaat Mühendisliği öğrencisi Meril Çiğdem Durmuş’un (22), Angora Bulvarı üzerinde bisikletiyle yol alırken kırmızı ışıkta hızla yanından geçen bir otomobilin çarpması sonucu yaşamını yitirmesinin ardından bisikletçiler 9 şehirde eylem yaptı.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Uşak, Çanakkale ve Isparta’da aynı anda gerçekleştirilen eylemin Ankara ayağı saat 16.00’da Angora Bulvarı’nda başladı, 18.00’de Kızılay Güvenpark’da sona erdi.

Bisikletçiler yaptıkları açıklamada, Karayolları Trafik Kanunu’nda bisikletin motorsuz bir araç olarak tanımlandığı hatırlatıldı, “Özellikle şehir merkezlerinde trafikte bisikletin yok sayılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

Sadece geçen yıl 41 bisikletli hayatını kaybetti

Türkiye’de sadece 2012 yılında trafik polisi sorumluluk bölgesindeki trafik kazalarında, 41 bisikletlinin yaşamını yitirdiğine, 4 bin 865 bisikletlinin yaralandığına dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

“Biz aslında insanın hakkı olanı, insanca yaşam alanlarını, şaka gibi olmayan yaya yolları, kaldırım ve geçitleri istiyoruz. Bisikletlerimizi güvenli yollarda sürmeyi, sürücülerin herkese saygı göstermesini istiyoruz. Bisikletliler olarak çevreyi kirletmiyoruz. Tüm toplumun petrol için çalışmasına sebep olmuyoruz. Trafiği tıkamıyoruz, insanların canlarına ve mallarına zarar vermiyoruz, gürültü yapmıyoruz, sağlıklı yaşama destek oluyoruz.

Ulaşım için, güzel kentler için otomobillere ve benzine mecbur olmadığımızı gösteriyoruz. Ve artık bu şiddetten ve aymazlıktan bıktığımız, tepkimizi gösterdiğimiz bu güzel günde bu ölümlerin son bulmasını, trafik cinayetlerine sebep olanların adil bir şekilde yargılanmasını, kent içinde bisikletlilerin haklarının tanınmasını, bisikletli ve yaya yaşama saygı duyulmasını istiyoruz.”

(Başka Haber)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.