EkolojiManşet

Tayland Körfezi’nde petrol sızıntısı

0
Koh Samet adası Ao Prao sahilindeki temizleme çalışmalarındaki görevlinin eldivenleri, Rayong July 29, 2013. Reuters

29 Temmuz’da ibtimes.com’da Mark Johanson imzası ile yayınlanan haberi Yeşil Gazete ekibinden Zeliha Yıldırım‘ın çeviri ile yayınlıyoruz

* * *

Denizi ve bembeyaz kumsalları ile anılan Tayland’ın popüler adası Koh Samet ve milli parkda tatil yapan turistler,  ülkenin en büyük petro kimya şirketi PTT Global Chemical tarafından işletilen boru hattında geçtiğimiz Cumartesi günü meydana gelen petrol sızıntısı nedeni ile bölgeden uzaklaşmaları konusunda uyarıldı.

Koh Samet adası Ao Prao sahilindeki temizleme çalışmalarındaki görevlinin eldivenleri, Rayong July 29, 2013. Reuters

50 ton civarında olduğu belirtilen sızıntıdan sorumlu şirket, 10 gemi ve 600’den fazla donanma personeli;  çevre uzmanları, vatandaşlar ve Singapur’dan gelen özel bir ekip ile  T şeklindeki adanın en çok etkilenen kıyılarını temizlemek için gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

Pazartesi günü açıklama yapan Rayong valisi  “Şu an önceliklerimiz plajları ve denizi petrolden arındırmak; diğer kıyılara yayılmayacağını garanti altına almaktır. Eşsiz güzellikteki bembeyaz kumlar üzerindeki bu kirliliğin bir an evvel giderilmesini istiyoruz.” dedi. Hükümet sözcüsü de kirliliğin anakaraya ulaşmasından ve balıkçılık sektörünün etkilenmesinden korktuklarını belirtti.

Samet adası Ao Prao sahilindeki temizleme çalışmaları , Rayong Temmuz 29, 2013. Reuters

Koh Samet adası, başkent Bangkok’a 220 km uzaklıkta her yıl yaklaşık  1 milyon turistin uğradığı popüler bir tatil yeri olarak biliniyor. Geçtiğimiz cumartesi ilk petrol tabakası, boru hattından yaklaşık 35 kilometre (22 mil) uzaklıktaki Ao Phrao sahiline  ulaştı.

Pazar günü özür açıklaması yapan, devlete ait PTT Plc.( Petroleum AuThority of Thailand) şirketinin bir kolu olan PTT Global Chemical şirket yetkilileri, Cumartesi günü yerel saat ile sabah saat 6:50’ de Güneydoğu Asya’ nın en büyük rafinerilerinin olduğu Map Ta Phut sanayi bölgesinin yaklaşık 20 kilometre (11 mil) uzağındaki boru hattına tankerden ham petrol transfer edilirken sızıntı olduğunu; Tayland hükümeti ile petrol kirliliğini temizlemek ve çevreyi eski haline getirmek için işbirliği içerisinde olduklarını belirtti. Ertesi gün, bazı hükümet yetkilileri, şirkete sızıntının boyutları hakkında dürüst olmadığı, ayrıca temizleme mücadelesi için de net bir planlarının olmadığı görüşü ile ateş püskürdü.

Koh Samet adası Ao Prao sahilindeki temizleme çalışmaları , Rayong Temmuz 29, 2013. Reuters

Greenpeace,  Tayland hükümetine enerji politikalarını gözden geçirmesi ve Tayland Körfezi’ nde petrol arama ve sondajlama çalışmalarına son vermesi yönünde çağrıda bulundu. Tayland sularında son 30 yıl içerisinde 200′ den fazla petrol sızıntısının olduğunu belirten Greenpeace‘ in Güneydoğu Asya kampanya yöneticisi Ply Pirom,  bu durumun sadece çevreye değil aynı zamanda ülkenin turizm sektörüne yönelik de tehdit olduğunu sözlerine ekleyerek PTT şirketine de çevre tahribatını düzeltme sorumluluğunu yüklenmesi konusunda çağrıda bulundu.

PTT  şirketine bağlı PTT Exploration and Production şirketi,  2009 yılında Timor Denizinde Montara petrol platformunda meydana gelen Avustralya’ nın en büyük petrol sızıntı kazasının sorumlusuydu.

Haberin orjinali: ibtimes.com/gulf-thailand-oil-spill-reaches-ko-samet-island-popular-tourist-retreat

Haber: Mark Johanson – ibtimes.com

Çeviren: Zeliha Yıldırım

(Yeşil Gazete, ibtimes.com)

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.