Emek

8 canın sorumlusu “doğal afet”

0

9 Eylül 2009’da İstanbul Halkalı’da Pameks Tekstil fabrikasında çalışan 8 kadın işçi servis aracında sele maruz kalarak hayatlarını kaybetmişlerdi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın konuyla ilgili olarak açtığı davada yargılanan firma sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu 5 yıl, İdare Müdürü Ferit Göncü 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak’ suçundan firma sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu’na 5 yıl, İdare Müdürü Ferit Göncü’ye de 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, sanıklardan servis aracı şoförü Mehmet Oğur‘un ise beraatini kararlaştırdı.

Üçüncü Bilirkişi Raporu

Daha önce sanık avukatları bilirkişi raporuna itiraz etmiş ve mahkeme yeniden bilirkişi raporu istemişti. Prof. Dr. Metin Ergeneman ve Öğretim Görevlisi Murat Kuruoğlu ile İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Ekmekçi’nin hazırladığı 3 Kasım tarihli ikinci bilirkişi raporu 13 Aralık’ta mahkeme dosyasına girmişti. Bu raporda, servisin camlı ya da camsız oluşunun olaya etkisinin olmadığı belirtilerek “Yönetim Kurulu Başkanı’ndan, İdare Amiri’nden ve aracın şoföründen sel felaketine karşı önlem almalarını beklemek mümkün değildir. Almaları gerekli bir önlem bulunmadığı için olayın meydana gelişinde kendilerine kusur bulunması mümkün değildir. Kazanın oluşunda asli ve tek etken meydana gelen doğal afettir” deniliyordu.

Ancak iş hukuku ve sosyal güvenlik uzmanı İdris Akcan, makine yüksek mühendisi ve iş güvenliği uzmanı Yasin Yavuz ve inşaat mühendisi Hasan Uyanık tarafından hazırlanan üçüncü bilirkişi raporunda 8 işçinin ölümünde; doğal afetin 8’de 4 oranında, sanıklardan iş yeri sahibi Mehmet Cevdet Karahasanoğlu’nun 8’de 3, İdare Müdürü sanık Ferit Göncü’nün ise 8’de 1 oranında kusurlu olduğu belirtildi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.