ManşetTürkiye

Samatya’da dayanışma eylemi: “Ermeni komşuma dokunma”

0

Fotoğraf: Erdem Vardar

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Meclisi üyeleri Pazar günü saat 13.00’de Kocamustafapaşa Meydanı’nda toplanarak saldırıları protesto etti. Buradan Samatya Meydanı’na yürüyen grup ellerinde “Ermeni komşuma dokunma”, “Irkçılığa geçit yok” yazılı pankartlar taşıyarak, “Ermeni halkı yalnız değildir” şeklinde slogan attı.

Samatya’da 28 Aralık’ta 2012 de öldürülen Maritsa Küçük’ün evinin önüne karanfiller atıldı. Küçük’ün evinin bulunduğu sokaktaki vatandaşlar da evlerinin balkonundan alkışlayarak eyleme destek verdi.

“Ermeni halkının yanındayız, ırkçılığa geçit vermeyeceğiz” pankartları taşınan yürüyüşe milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü’nün yanı sıra Akın Birdal, Hosrof Dink, Garo Paylan, Ufuk Uras, Ferhat Tunç ve Suavi de katıldı. Ferhat Tunç “Sarı Gelin” türküsünü Ermenice ve Türkçe olarak seslendirdi.

Samatya Meydanı’nda bir konuşma yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi ve Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, saldırıların ırkçı zihniyetle gerçekleştiğine dikkat çekerek bu saldırıları araştırması gereken emniyet teşkilatının bizzat saldırıların sorumlusu olabileceğinden şüphe ettiklerini söyledi.

İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, hükümeti eleştirerek “Tek dil, tek din, tek millet dediniz. Nefretin dilini kurdunuz” dedi. Tuncel, nefret suçlarını düzenleyen yasanın geçmesi için parlamentoda mücadele ettiklerini dile getirdi.

Samatya Meydanı’nda Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Ahmet Saymadi hükümeti eleştirerek, Ermenilerin yoğun yaşadığı Samatya semtinde bir süredir Ermenilere yönelik sistematik saldırıların gerçekleştiğini belirterek hayatını kaybeden Ermeni vatandaşların isimlerini okuyarak, saldırıları kınadı. Saymadi, münferit gibi görünen saldırının sistematikleşmesi ve gerçekleştirilme biçimlerinin birbirine çok benzemesine vurgu yaptı. Saldırıların Ermeni Soykırımı’nın 100. yılı olan 2015’e yaklaşılırken devletin izleyeceği politikanın habercisi olduğunu belirten Saymadi, Ermenilere yönelik bu saldırıların ilk olmadığına dikkat çekti.

Hrant Dink cinayetinde ihmali olan Muammer Güler’in İçişleri Bakanı olduğuna dikkat çeken Saymadi, “Maritsa Küçük’ün katillerini Muammer Güler’in yönettiği polis teşkilatı mı bulacak? O katilleri Hrant’ı yargılayan hâkimler mi yargılayacak? Bu kaza kurşunları, tesadüf cinayetler hep Ermenileri mi bulacak?” diye sordu.

(DHAAgos)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.