ManşetSivil Toplum

Yolsuzluk algı endeksi sonuçları açıklandı

0

Transparency International(Uluslararası Şeffaflık Örgütü) tarafından her sene düzenli olarak yayınlanan Yolsuzluk Algı Endeksi’nin 2012 yılı sonuçları belli oldu.

Dünya genelinde, yolsuzluğa en az bulaşmış ülkeler sıralamasında birinciliği, Danimarka, Finlandiya ve Yeni Zelanda paylaşmakta.

Sıralamada Afganistan, Kuzey Kore ve Somali dünyada yolsuzluğun en yüksek olduğu ülkeler olarak gösteriliyor.

Türkiye ise, Çek Cumhuriyeti, Malezya ve Litvanya ile 54.sırayı paylaşıyor. Geçen yıl 61. sırada bulunan Türkiye’nin konumunda az da olsa bir iyileşmeden bahsedilebilir.

Transparency International Başkanı Huguette Labelle bu çalışma ile ilgili yaptığı açıklamasında, hükümetlerin yolsuzluk karşıtı önlemlere ağırlık vermesi gerektiğini belirtiyor.

Labelle’e göre bu konuda öncelikle ele alınması gerekenler arasında kamu ihalelerinin daha şeffaf bir şekilde yapılması, kamu yetkililerinin halka hesap verir hale getirilmesi ve siyasi lobi faliyetleri ve partilerin finanse edilmesi konularında daha katı kurallar getirilmesi yer alıyor.

Transparency International’e göre, yolsuzluk konusundaki uluslararası algıya en çok etki eden unsurlar arasında yoksulluk ve çatışmalar bulunuyor.

(BBCTürkce, Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.