EkolojiManşet

664 ayı saldırısını inceleyen uzmanlar, insanları hatalı buldu

0

Beş yıl süren bir çalışmaya göre, pek çok ayı saldırısının temelinde insanların ayıları kışkırtmaları yahut sakıncalı davranışlarda bulunmaları yatıyor. Çalışma, bu tür tehlikeli hayvanlarla karşı karşıya gelmemek adına faydalı olabilecek tüyolar da veriyor.

Rusya da dâhil 20 ülkeden bilim insanlarından oluşan bir ekip, 2000 ile 2015 yılları arasında dünya çapında insanlara yönelik 664 ayı saldırısını inceledi. Scientific Reports dergisinin yayınladığı araştırmaya göre, bu tür saldırıya maruz kalan insanların çoğunun sonu kötü bitiyor. Kazazedelerden yüzde 90’ı saldırıdan yaralı olarak kurtulurken, yüzde 10’unun da sağ çıkamadığı görülüyor.

Saldırıların yarısını dişi ayılar gerçekleştirdi

Sputnik‘in aktardığı çalışmaya göre, saldırıların yarısı, yavrularının yanında olan dişi ayılar tarafından gerçekleştiriliyor. Zira hayvanlar, özellikle yavrularını koruma güdüleri söz konusu olduğunda çok daha saldırgan olabiliyorlar. Saldırıların yaklaşık yüzde 20’si, ıssız bir alanda insan ve ayının birdenbire karşılaşması sonucu meydana gelirken, köpeklerin ayılara karşı saldırgan tavırları da vakaların yüzde 17’sinin gerçekleşmesinde etkili.

Avcıların ayılara ateş etmesi veya onları yaralaması sonucunda vuku bulan saldırıların oranı yüzde 10 iken, ayıların insanlardan yiyecek çalmak amacıyla gerçekleştirdikleri saldırıların oranı ise yüzde 5. Ancak araştırmacılar, saldırıların çoğunun insanların yanlış yahut sakıncalı davranışları sonucu gerçekleştiğine parmak basıyor.

‘İnsanlar provoke ediyor’

Makalenin yazarlarından Krasnoyarsk Orman Enstitüsü çalışanı Aleksandır Şişkin, “Ayılar yeryüzündeki en zeki ve tehlikeli canlılardan biri olsa da, insanlar tarafından provoke edilmedikleri müddetçe saldırıya geçmeye pek de meyilli canlılar değillerdir” açıklamasını yaptı.

‘Koşarak kaçmayın, yüksek ses çıkarın’
Şişkin’in tavsiyesine göre, ormanda bir ayıyla karşılaşıldığı takdirde saldırıyı önlemenin en iyi yolu, olabildiğince yüksek sesler çıkarmaktır. Zira bu durumda ayı, insanoğlunun varlığını fark edecek ve kaçacaktır. Ancak yine de saldırıya maruz kalınırsa, yapılması gereken en mühim şey korkunuzu dizginlemek ve koşarak kaçmaya çalışmamaktır. Zira ayılar, içgüdüsel olarak avlarını kovalama güdüsüne sahiplerdir.

Her halükarda bir ayı saldırısına verilecek en etkili karşılık, gürültü yaparak tehditkâr bir duruş sergilemek ve bu esnada yavaşça geriye doğru gitmek.

Araştırmacılar, ayıların mesken edindiği bölgelere yalnız gidilmemesi gerektiği gibi köpeklerle gidilmemesi hususunda da insanları uyarıyor. Bilim insanlarına göre avlanma yasakları ve hayvan popülasyonunu arattırmaya yönelik diğer faaliyetler neticesinde, son yıllarda bu tür saldırılara daha sık rastlanır oldu. Günümüzde yeryüzünde yaklaşık 200.000 ayı mevcut ve bunların yarısı Rusya’da yaşıyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.