600 milyon TL’yi Kızılırmak’a gömdü

Ankara Anakent Belediyesi 2008 yılında yaşanan kuraklık sorununu, Devlet Su İşleri’nin planlama raporları aksini savunmasına karşın “Gerede’de su yok. Kızılırmak nehrinin suyu ise bundan çok fazla” gerekçesiyle Gerede yerine Kızılırmak’tan su getirerek çözme yoluna gitmişti. Şimdi DSİ, Bolu Gerede’den Ankara’ya içme suyu taşıyacak “Ankara İçmesuyu 2. Merhale Projesi Gerede Sistemi” için çalışmalara başladı. DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Gerede’deki Çamlıdere Barajı’nın yüzde 25’lik doluluk oranı ile bile Ankara’nın yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti.

ASKİ’nin açıklamasına göre Gökçek’in uygulamaya soktuğu ve kızıla yakın renkte akan su nedeniyle eleştiriye maruz kaldığı Kızılırmak İçmesuyu Projesi 2008 yılında 600 milyon lira maliyetle yapılmıştı. Yüksek maliyetinin yanı sıra sistem, ODTÜ Çevre Mühendisliği bölümünde hazırlanan “Ankara’nın İçme Suyu Kalitesi İzleme Çalışması”na göre, Ankaralıların 2008 yazında sınır değerlerin üzerinde sülfatlı ve bakterili su içmesine neden oldu.

DSİ çalışmalarında 2004 yılında maliyeti yaklaşık 380 milyon lira olarak hesaplanan Gerede Projesi zamanında hayata geçirilseydi, hem Ankaralı sağlıksız su içmek zorunda kalmayacaktı hem de 600 milyon lira boşa harcanmayacaktı.

DSİ’de yıllarca su uzmanlığını yapan Dursun Yıldız, Gerede ve Kızılırmak projelerinin maliyet karşılaştırmasının ortada olduğunu belirterek, “Belediyenin plansız yaklaşımı mahalli, idari ve maddi olarak olumsuz sonuçlar doğurmuştur” diye konuştu. İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ersan ise, “Kızılırmak süreci, Gerede projesi zamanında hayata geçirilmediği için, büyük bir ihmalin sonucu mecburi olarak yaşatılmıştır. Acil çözüm olarak belediyenin hatasını kapatmak için geliştirilen proje çeşitli sebeplerle şu anda atıl durumdadır” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Fernas’da maden işçileri kazandı:

53 gündür hakları için mücadele eden Fernas Madencilik işçileriyle işveren arasında anlaşma sağlandı: İşten çıkarılan işçiler geri dönecek, istemeyenlere tazminatları verilecek, ocak ayında zam.

Ankara’da açlık grevi yapan Fernas işçilerine polis saldırısı: 37 gözaltı

Ankara'Kurtuluş Parkı'nda açlık grevi ve oturma eylemini sürdüren Fernas maden işçilerine polis saldırdı. 32 işçi, beş sendikacı olmak üzere 37 kişi gözaltına alındı.

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

CHP’li Yavuzyılmaz: Sinop’ta dev maden ihalesinin adresi Cengiz Holding

Sinop'taki 3.5 milyarlık maden ihalesinin şartnamesinde firmanın bakır zenginleştirme tesisleri olması şartı var. Bu tesis, sadece Cengiz Holding'te bulunuyor.

108 milyon vatandaşın tüm kimlik bilgileri çalındı, BTK Google’dan yardım istedi

Verileri korumakla yükümlü olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verileri koruyamadığını kabul ederek Google’dan yardım istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR