ManşetTarım-Gıda

5’inci Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası 13 Aralık’ta başlıyor

0

Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği bu sene 13-17 Aralık tarihleri arasında Bodrum Belediyesi desteği ve Boder (Bodrum Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği) işbirliği ile geleneksel pazar yeri ikramlarına ve eğitimlerine davet ediyor. 5’incisi düzenlenen Toprak Ana Günleri ve Yerli Malı Haftası etkinliği kapsamında Dr. Yavuz Dizdar beslenme konusunda katılımcıları bilgilendirecek, okullar dışında Nurol Kültür Merkezi’nde de halka açık bir söyleşi gerçekleştirecek. Pazar yerinde çorba ikramı yapılacak. Ayrıca bu yıl sürdürülebilir turizm konulu “Her Şey Dahil İsraf Hariç” adlı kampanya ve iklim değişikliğinin geleceğimizi tehdit ettiği günümüzde, sürdürülebilir bir dünya için yürütülen Slow Food YEREL ÜRET YEREL TÜKET kampanyasıyla sektör profesyonellerinin ve tüketicilerin israfa karşı bilinçlendirilmesi hedefleniyor.

Slow Food hareketi nedir?

Temel hedefi “iyi, temiz ve adil gıda” olan Slow Food hareketi günümüzde 160’dan fazla ülkede bulunan destekleyicileri, Yaveş Gari Bodrum Birliği gibi 1.600 yerel grubu ile uluslararası ölçekte etkili bir harekettir. 2009 yılından bu yana her sene 10 Aralık’ta Slow Food tarafından dünya çapında kutlanan Toprak Ana (Terra Madre) Günü ise, yerel gıdanın dünya çapında fark edilmesi ve kutlanması bakımından çok önemlidir.

Küresel ısınma; tarımda seller, düşen verimlilik, yok olan otlaklar, kaybolan bitki ve hayvan türleri gibi olgularla ile karşımıza çıkıyor. Bunun önemli bir sebebi büyük ölçekli hayvansal gıda üretiminden kaynaklanan metan gazı ile sentetik gübre kullanımdan kaynaklanan karbondioksit gazıdır. Bu kötü gidişatın ilk kurbanları ise dar gelirli çiftçiler, tüketiciler ve yerel ekonomi oluyor. Bu yüzden Slow Food hareketi halkı yöresel gıdaya öncelik vermeye, daha az et tüketmeye, süreci yavaşlatacak ekolojik tarım yöntemlerini desteklemeye davet ediyor.

Program:

-13-15 Aralık tarihleri arasında çeşitli okullarda Dr. Yavuz Dizdar’dan öğrencilere
beslenme farkındalığı seminerleri. (toplam 7 okulda yaklaşık 2000 öğrenci)

-14 Aralık Perşembe saat 14:00-16:00 Nurol Kültür Merkezinde,
Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği Söyleşisi. Dr. Yavuz Dizdar.
“Yerel Beslenme ya da fast food”

-15 Aralık Cuma saat 10:00-11:00 Bodrum Merkez Pazar Yerinde,
Köylü tezgahlarının yanında, Boder işbirliğiyle “Herşey Dahil, İsraf hariç” “Çer Çöp”
Çorbası Yemek Şovu ve ikramı, Bodrum Gemici Peksimeti ile Bitez’li üreticilerden
Coğrafi İşaretli Bodrum Mandalinası ikramı.

-17 Aralık Pazar günü saat 11:00-12:00 arasında Kızılağaç Pazar Yerinde,
Köylü tezgahlarının yanında, Boder işbirliğiyle “Herşey Dahil, İsraf hariç” “Çer Çöp”
Çorbası Yemek Şovu ve ikramı, Bodrum Gemici Peksimeti ile Bitez’li üreticilerden
Coğrafi İşaretli Bodrum Mandalinası ikramı.

Etkinlik takibi için Facebook: @bodrumslowfoodbodrum

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.