Manşet

50 bin yıl önce yaşayan Neanderthal vejetaryen beslenebiliyormuş

0

Bir süredir İspanya’daki El Sidrón Mağarası’nda gerçekleştirilen araştırmalarda 50.000 yıllık Neanderthal kemiklerine rastlandı.

Bu araştırmalarda bulunan bir Neanderthal’in çene kemiği ve dişlerinde biriken plaklar araştırmacıların dikkatini çekti.

Takma adı “Sid” olan Neanderthal’in diş plağı örneklerinden bir bağırsak parazitine sahip olduğu ortaya çıktı. Sid’in çok hasta olduğu ortadaydı. Bu diş plaklarını daha ayrıntılı incelemeye başlayan bilim insanları oldukça ilginç sonuçlarla karşılaştı.

Örnek analizinden gelen sonuçlara göre Sid, kavak ağacının kabuğunu, köklerini ve yapraklarını yiyordu. Yani Sid, kavak ağacında bulunan ve günümüzde aspirinin etken maddesi olan salisilik asit sayesinde ağrısına çare bulmuş görünüyordu.

Ağrısını dindiren Sid’in diş plağında Penicilium küfünün DNA örneklerine de rastlandı. Anlaşılan Sid, bağırsak parazitini de nasıl yok edebileceğini biliyordu.

Bu sonuçlardan ortaya çıkan ilginç bir ayrıntı ise bugüne kadar sadece etle beslendiklerini düşündükleri Neanderthal’lerin vejetaryen yaşam tarzına da sahip olduklarının ortaya çıkmasıydı. Dahası bu vejetaryen beslenen Neanderthal’lerin, bitkileri pişirdikleri de görülüyordu.

(Daily Mail)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.