Ankara‘da Salı günü (30 Nisan’da) akşam saatlerinde başlayan gök gürültülü sağanak, özellikle Yenimahalle ilçesinde yoğunlaşarak, alt geçitlerin tıkanmasına ve su baskınlarına yol açtı. Ankara Valisi Vasip Şahin, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bin 330 su baskını ihbarı aldıklarını, bunların 950’sine müdahale edildiğini, 350’sine ise müdahalelerin devam ettiğini bildirdi.
Başkentte, Beşevler metro istasyonu başta olmak üzere birçok noktada ulaşımda aksamalar yaşandı. Ankara Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü (EGO), bazı metro hatlarında su seviyesinin yükselmesi nedeniyle tedbir amaçlı elektrik kesintisi uyguladı.
Şiddetli yağışlar, Elmadağ-Kırıkkale yolu başta olmak üzere trafikte büyük aksamalara neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi, mücadele için bin 444 araç ve 2 bin 441 personeli görevlendirdiğini açıkladı.
Aksaray‘da Melendiz Çayı‘nın taşması sonucu turistik alanlar ve parklar su altında kaldı. Eskişehir‘de Şirintepe mahallesi Ülkümen Sokak‘ta bazı evlerin zemin katları ve garajları suyla doldu. Nevşehir‘in Derinkuyu ilçesinde ise dolu, meyve ağaçlarına ve tarlalara zarar verdi.
Sağanak ve dolunun etkili olduğu diğer illerde de benzer manzaralar yaşandı. Uşak‘ta mahsur kalan bir kişi ve iki çocuğu, çevredeki vatandaşların yardımıyla kurtarıldı.
BBC’nin aktardığına göre Türkiye‘de son yıllarda sel vakalarının sayısı tüm zamanların rekorunu kırdı ve sayıların artmaya devam edeceği öngörülüyor. Bunda aşırı hava olaylarının şiddetini ve sıklığını arttıran iklim krizi kadar, kentleşme sorunlarının da etkili olduğu düşünülüyor.
Gök gürültülü ve sağanak yağışlarla gelen şiddetli yağışların özellikle büyük şehirlerde, beton ve asfalt nedeniyle toprakla buluşması zorlaşıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘ne (MGM) göre 2000’li yıllardan itibaren sel vakaları son 70 yılda görülen en yüksek seviyelere ulaştı. Türkiye’de son 10 yılda her yıl ortalama en az 100 sel olayı yaşandı. Ancak bu vakalar Türkiye geneline eşit dağılmadı. Bazı bölgeler ve iller bu sellerden daha fazla etkilendi.
AFAD verilerine göre 1950-2018 arasındaki dönemde Türkiye’de en fazla selin yaşandığı kent Erzurum oldu. Onu Sivas, Van, Bitlis ve Kayseri izliyor. Ankara da en çok sel vakasının yaşandığı kentler arasında.
Türkiye’de ölüm dahil kayıpların en fazla yaşandığı sel felaketi Karadeniz Bölgesi‘nde meydana geldi. MGM’ye göre Karadeniz’de 2010-2021 arasına en fazla görülen meteorolojik afet, tüm afetlerin yüzde 32’sine yakınını oluşturan şiddetli yağış ve sel oldu.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…