40 HES karşıtı, Cehennemdere’yi işgal etti!

Mersin’in Çamlıyayla ilçesindeki “Cehennemdere Vadisi”ne hidroelektrik santral (HES) yapılmasına karşı tepkiler devam ediyor. Çamlıyayla’nın sevenleri, HES’e karşı mücadele etmesi için bölge halkını bilgilendirme çalışmalarına başlayacak.

Cehennemdere HES projesi, bölgedeki doğal güzellikleri ve binlerce yılda oluşmuş endemik türleri yok edecek. Sebil Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş., 20 Megawatt’lık enerji için bölgede doğa katliamına başladı. Vadide ağaçlar kesildi, tel örgülerle çevrildi, vatandaşların girişine kapatıldı.

HES’e Hayır Platformu, bölgeye bir gezi düzenledi.  İlk gün fotoğraflarla Cehennemdere’nin güzellikleri anlatıldı. Bölge halkının HES’e karşı mücadeleye katılması gerektiği vurgulandı. Ertesi gün ise bölgeye doğa yürüyüşü gerçekleştirildiYürüyüş gününde, 40 kişi tel örgüleri aşarak Cehennemdere’ye girdi.

İşgalcilerden  Harun Talaş, Cehennemdere’ye eskiden kamp yapmak için geldiğini ama artık buranın katledildiğini belirtti. Platformun kurucularından Şerife Hasoğlu ise HES’i ‘burada yaşayanların özel mülküne tecavüz’ olarak niteledi.  HES’in geleceği yok edeceğini dile getiren Hasoğlu, yürütmenin durdurulması için dava açtıklarını ve mücadelenin devam edeceğini belirtti.

Platformun kurucularından Rıfat Gürbüz ise, Cehennemdere’nin doğal güzelliğinin yanı sıra, birçok endemik türe de ev sahipliği yaptığını söyledi. 15 yıldır bu bölgeye doğa yürüyüşü ve fotoğraf turları düzenlediğini ifade eden Gürbüz, kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.  En kısa zamanda bölge halkını içine alan aydınlatma çalışmaları yapacaklarını belirten Gürbüz, bunun için akademisyenler ve bilim insanlarına ulaşmaya çalışacaklarını ifade etti.

EVRENSEL

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR