İklim KriziManşet

40 günlük iklim yürüyüşü başlıyor

0
Yeb Sano

Filipinler’in iklim müzakerecisi Yeb Sano 40 gün sürecek bir iklim yürüyüşüne başlıyor.

Yeb Sano

Yeb Sano

Geçen yıl Varşova’da yapılan Birleşmiş Milletler iklim zirvesinin açılış oturumunda zirveden 4 gün önce ülkesinde yaşanan Haiyan süper tayfunu üzerine Filipinler delegasyonu başkanı olarak yaptığı dramatik konuşmayla tanınan Yeb Sano, zirve boyunca 2 hafta süren bir açlık grevi eylemi yapmıştı. Geçtiğimiz günlere Greenepace’in Arktik Deklarasyonu kampanyası kapsamında Kuzey Kutbu’na da giden Yeb Sano, hem bir diplomat hem de bir iklim aktivisti olarak tanınıyor. Sano ile Greenpeace’in Esperanza gemisi ile Kuzey Kutbu’ndayken Ümit Şahin ve Ömer Madra tarafından yapılan röportajı daha önce Yeşil Gazete’de sunmuştuk.

Yeb Sano, şimdi de Filipinler’in başkenti Manila‘dan, Haiyan tayfununun yaşandığı Tacloban‘a kadar 40 gün sürecek,  800 kilometreyi aşan bir iklim adaleti yürüyüşüne hazırlanıyor. Uluslararası Şiddetsizlik Günü olan 2 Ekim‘de yürümeye başlayacak olan Sano, Haiyan felaketinin birinci yıldönümü olan 7 Kasım günü Tacloban’a varmayı hedefliyor. Eski bir sualtı sporcusu ve triatlet olan Sano, her sabah 5’de başlayarak günde 7 saat yürümeyi planlıyor.

Yürüyüşün hedefi geniş kitlelerde iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak ve herkesin iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğini farketmesini sağlamak olarak tanımlanmış. Sano ve kendisine eşlik eden yürüyüşçüler, bu amaçla geçtikleri köylerde iklim değişikliğinin etkilerine karşı korunmayı anlatan broşür ve dökümanlar dağıtacak.

Yürüyüş web sitesinden takip edilebilir.

8 Kasım 2013’de başlayan ve 5 gün süren Haiyan süper tayfunu, tarih boyunca karalarda görülen en büyük tayfun felaketi olarak biliniyor. Resmi rakamlara göre 6200 kişinin, gayrıresmi rakamlara göre 15.000 kişinin öldüğü tayfunda milyonlarca insan evsiz kalmıştı.

Geçen hafta sonu New York ve 150 ülkede yapılan Halkın İklim Yürüyüşü eylemlerinde 625 bin kişi yürümüştü.

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.