32 bin yıl sonra açan çiçek

Sibirya’daki buzulların içinde 32 bin yıl saklı kaldıktan sonra Rus biliminsanlarınca bulunan tohumundan yeniden yeşertilen karanfilin ilk görüntüleri yayımlandı.

Dünyanın en yaşlı bitki tohumunu filizlendirmeyi başaran ekibin Moskova yakınlarındaki Pushchino Bilimsel Araştırmalar Akademisi labaratuarlarındaki çalışmaları bir yıl sürdü: “Fotoğraf çekmek için yaptığımız hazırlıklar sırasında ışık kullanmıştık, akabinde farkettim ki tomurcuk renk almaya ve sonraki süreçte de filizlenmeye başladı.”

32 bin yıl sonra doğan çiçeğin, ilk yapraklarını verdikten sonra, kutup bölgesinde yetişen “Silene Stenophilla” adlı karanfil türünün atası olduğu anlaşıldı. Tohum, Kuzey Kutup dairesindeki Magadan bölgesinde bir buz kütlesinin 38 metre altındaki sincap yuvasında bulunmuştu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR