DünyaManşetUncategorized

314 milyon dolarlık basın açıklaması

0

Avustralyalı Whitehaven Kömürleri adlı madencilik şirketi, ANZ Bank logosuyla gönderilen sahte bir basın açıklaması yüzünden hisselerinde yüzde 9’luk bir düşüş yaşadı.

Olay şöyle gelişti:

Avustralya’nın Bogabari kentinden 25 km uzakta kurduğu kampta yaşayan 24 yaşındaki kömür karşıtı aktivist Jonathan Moylan geçtiğimiz pazartesi günü çok ilginç bir sivil itaatsizlik eylemine imza attı.

Moylan, ANZ Bank’ın logolarını kullanarak ve bankanın ağzından, hemen yanı başındaki “Leard Ormanı’nı ve tarım arazilerini yok edecek olan Whitehaven madenine verilen 1.2 Milyar dolarlık kredinden vazgeçildiğini” belirten bir basın açıklaması kaleme aldı.

Moylan tarafından gönderilen açıklamayı yayınlayan basın organlarının haberleri sonrasında, yatırımlarının kayba uğrayacağını düşünen Whitehaven hissedarları telaşla ellerindeki hisselerini sattılar.

Sahte medya açıklamasının ardından bir açıklama yapma gereksinimi duyan ANZ Bank, websitesileri üzerinden, ANZ bank tarafından Whitehaven Kömür madeni hakkında herhangi bir açıklama yapılmadığını, yapılan açıklamanın bir “hoax” (ing: kandırmaca) olduğunu ve ANZ Bank’ın Whitehaven Kömürlerini sonuna kadar desteklediğini açıkladı.

Ama artık çok geçti. Maden şirketi bu asılsız haberin duyulmasıyla beraber bir günde hisselerinde %9’luk bir kayıp yaşayarak, değerinden 314 milyon dolarlık bir kayıp yaşamış oldu.

Sahte basın açıklamasını kaleme alan Kömür İçin Hareket Cephesi’nin üyesi Moylan ise yaptığı açıklamasında, “Tarlalarımızın, ormanlarımızın, sağlığımızın ve iklimimizin geleceği, insanlığın karşılaştığı en büyük tehditlerle karşı karşıya. Fakat onların kaygıları bunların çok daha ötesinde gibi görünüyor.” dedi

Moylan hapis cezası ile karşı karşıya

Moylan ayrıca, Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırımlar Komisyonu yetkililerinin kampına gelerek cep telefonu ve bilgisayarına el koyduklarını, kendisi hakkında da soruşturma açıldığını söyledi.

Whitehaven Kömür Şirketi hissedarlarından özür dileyen Moylan, şirketin hissedarlarına zarar vermeyi planlamadığını belirterek ekledi: “ANZ Bank’ın Whitehaven Kömür şirketine yaptığı kirli yatırımlarını ortaya çıkardığım için asla özür dilemeyeceğim!”

Avustralya Yeşiller Partisi sözcüsü Senatör Christine Milne, Moylan’ın yapıtığı hareketin ‘bir yanlışı göstermek için kuralları çiğnemeyi temel alan sivil itaatsizlik hareketinin uzun ve gurur verici tarihinin bir parçası olduğunu’ belirten bir açıklama yaptı

Milne’in çalışma arkadaşı, Avustralya Yeşiller partisi temsilci senatör Lee Rhiannon da attığı tweetle Jonathan Loylan’ı ve Kömür İçin Mücadele Cephesini ANZ Bank’ın kömür madenlerine olan yatırımlarını ortaya çıkardıkları için tebrik etti.

Dünyanın en büyük kömür ihracatçısı

Dünyanın en büyük kömür ithalatçısı olan Avustralya’da, Moylan’ın kenarında kamp kurduğu Leard Ormanı ve civarındaki verimli tarım arazilerini de yok edecek olan Whitehaven Kömür Şirketi gibi birçok kömür yatırımcısı bulunmakta.

Avustralya, küresel iklim değişikliğine en fazla etki eden, karbon salımı en yüksek fosil yakıt olan kömürün dünya üzerindeki en büyük ihracatçısı. Uluslararası Enerji Ajansı’nın yayınladığı son rapora göre, dünya genelinde kömürle çalışan enerji santrallerinde büyük bir artış öngörülüyor. Buna bağlı olarak da Avustralya’ysa ihracatının artacağı öngörülmüştü.

Fakat Moylan’ın gerçekleştirdiği bu sivil itaatsizlik eyleminde de görüldüğü gibi, hem yerli halk, hem de çevreciler koşar adım dünyanın sonunu getiren bu yatırımlar karşısında mücadelelerini sürdürüyor.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.