“3. havalimanı inşaatında 400 işçi öldü” iddiası Meclis’te

11 Şubat’ta Cumhuriyet gazetesinin Mehmet Kızmaz imzalı manşet haberinde,  Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında ve Terkos Gölü’ne yakın bir alanda inşa edilen İstanbul’un yeni (üçüncü) havalimanı inşaatında bugüne kadar 400 işçinin hayatını kaybettiği öne sürülmüştü.

Havalimanı inşaatının en başından beri çalışan hafriyat kamyonu şoförü C.’nin iddialarına yer verilen haberde Anadolu’dan gelen işçilerin ailelerine para verilerek susturulduğu iddia edilmişti.

İşçi ölümleri iddiası CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından Meclis’e taşındı.

Ağbaba, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun cevaplaması talebiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, inşaatta kaç kişinin hayatını kaybettiğini, alanda toplam kaç firmanın faaliyet gösterdiğini ve geçmişte bu şirketlerde iş cinayeti vakalarının gerçekleşip gerçekleşmediğini sordu.

Biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengeyi yok edecek

Doğa savunucuları bölgenin ekosistemi için büyük tehdit oluşturduğu için 3’üncü havalimanı projesine karşı çıkıyor.

Binlerce ağacın havaalanı inşaatı için kesildiği projenin, 70’i aşkın sulak alan ve Alibeyköy barajını besleyen üç dereyi yok edeceğinden, çevredeki orman, tarım arazisi ve sulak bölgelerin betona boğulacağından, bölgenin canlı yaşamını, yaban hayatını ve kuş yollarını ciddi ölçüde olumsuz etkileyeceğinden, bölgenin İstanbul’un akciğerleri ve karbon yutak alanları olması sebebiyle biyolojik çeşitlilik ve ekolojik dengenin yok edilmesinin sadece İstanbul’da yaşayanları değil gelecek nesilleri ve bütün bölgeyi etkileyeceğinden endişe ediliyor.

Yeni İstanbul: 3. Havalimanı projesiyle artık denizden balık yerine moloz çıkıyor!

3. havalimanı inşaatına yeni maden izni verildi: 107 bin ağaç daha kesilecek!

Kemerlerinizi bağlayın; 3. Havaalanı ile düşüşe geçiyoruz! – Baran Alp Uncu

 

(T24, Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR