Bodrum'da teslim olan Çetin Doğan, önce Muğla sonra da İzmir F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.
Yargıtay‘ın 28 Şubat davasında, aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını onamasının ardından, infaz erteleme talepleri de reddedilen Doğan ve Çevik Bir tutuklanarak Muğla Cezaevi‘ne gönderildi.
Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz daha sonra, Çetin Doğan ve Çevik Bir’in ilerleyen saatlerde alınan kararla, Buca, Kırıklar‘da bulunan İzmir 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu‘na nakledildiklerini bildirdi.
Yargıtay 16. Ceza Dairesi “darbeye teşebbüs” suçundan Bir ve Doğan’la birlikte Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Saner, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker‘ê verilen cezaları da onamış, davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilen dosya, sanıkların cezasının infazı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı‘na gönderilmişti. Başsavcılık mahkeme kararında infaza engel bir durum görmedi. İnfaz erteleme talepleri reddedilen sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı.
Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı emekli korgeneral Hakkı Kılınç da Antalya’nın Manavgat ilçesinde gözaltına alındı.
Çevik Bir ise dün, Bodrum‘dan İstanbul’a gitmek üzere yola çıktıktan sonra, Milas‘ta aracı polis tarafından durduruldu. Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Bir, işlemlerinin ardından Milas Adliyesi’ne sevk edildi. Burada savcıya ifade verdiği ifade sonrası eski orgeneral, Muğla Cezaevi’ne gönderildi.
Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu karardan ileride biz değil, sizler utanacaksınız” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, hapis cezası kesinleşenlerin rütbelerinin sökülmesi ve er statüsüne düşürülmeleri için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı‘na yazı gönderdi.
28 Şubat davasında 103 sanık, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” suçlaması ile tutuksuz olarak yargılanmış, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2018’de 103 sanıktan 21’i hakkında müebbet hapis cezası vermişti.
Davada 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de ölmüş olmaları nedeniyle dava düşürüldü. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Temmuz 2021’de darbeye teşebbüs suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını onadı.
Kararın ulaşmasının ardından davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi cezaları kesinleştirdi. 3. Daire, haklarında müebbet hapis cezası verilen sanıklardan eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel‘in eylemlerinin darbe suçuna yardım kapsamında olduğu gerekçesiyle cezanın bozulmasına hükmetti.
AYM bu başvuruya ilişkin henüz bir karar vermedi.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…