Nasıl yani?
24 Nisan ile Çanakkale Savaşı’nın ne alakası var? Anmanın bir çok devlet ve hükumet başkanı ile beraber yapılması değerli fakat neden özellikle İlham Aliyev?
Yine resmi siteden devam edelim. Çanakkale ve 24 Nisan kelimelerini birlikte araştırdığımızda sadece bu konuşmanın yapıldığı 15 Ocak 2015 kaydı çıkıyor. Yani Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanları arasında 24 Nisan ve Çanakkale arasında bir bağ kuran ya da 24 Nisan’da bir anmaya katılan daha önce yok. Bununla da yetinmeyip gün gün Çanakkale’de ne olduğuna dair kayıtları incelediğimizde de 24 Nisan tarihinin boş olduğunu görüyoruz. 22 Nisan’da Müttefikler’in Gelibolu’ya yaptıkları çıkarma kayda geçmiş. 23 ve 24 Nisan’da kayda değer bir olay görünmüyor. 25 Nisan’da ise Arıburnu’nda Mustafa Kemal’in tümeni ilk çıkarmayı durduruyor. Bununla birlikte diğer noktalara da asker çıkmasıyla birlikte 9 ay sürecek bir kara savaşı başlıyor. Kısaca söylemek gerekirse bu 24 Nisan tarihinin Çanakkale’ye dair sembolik bir önemi yok. Peki hangi tarihin var?
18 Mart! Cumhurbaşkanlığı sitesine de baksak, başka kaynaklara da baksak ya da doğrudan Çanakkale’ye de gözümüzü çevirsek göreceğimiz tarih 18 Mart! Peki bu 24 Nisan nereden çıktı? İşte bu soruya yanıt vermek için yazının başında sorduğum ikinci soruya dönmek gerekiyor. Yani bu anmaya neden özellikle İlham Aliyev’in daha doğrusu Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nın çağrıldığı sorusuna…
24 Nisan sembolik önemi olan bir tarih. İstanbul’da 2345 Ermeni’nin tutuklandığı gün ve neredeyse tüm Dünya’nın Ermenilere yönelik olarak gerçekleşen soykırımı anmak için seçtiği bir gün. Tarih Anadolu’nun bir yakasında Çanakkale Zaferi olarak akarken, Anadolu’nun başka noktalarında da acıyla akıyordu 1915’te; ve 24 Nisan 2015 bu acının da 100. yılı olacak. Büyük ihtimalle de Ermenistan başta olmak üzere Büyük Felaket’in en büyük anmaları bu sene gerçekleşecek.
Şimdi durum buyken, her sene 18 Mart’ta yapılan bir anmayı/kutlamayı tam da bu sene 24 Nisan’a almaya çalışmak ve orada da “özellikle” Ermenistan ile sorunlar yaşayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı’nı görmek istemenin iki nedeni olabilir. İki neden de benim savunamayacağım nedenler. Ya Erdoğan kendinin de davetli olduğu 24 Nisan Anması’na gitmemek için bahane oluşturmak istemiştir ve Aliyev’i de bu durumdan “kurtarmaya” çalışmıştır. Ya da daha kötüsü bir büyük acıyla, bir sevinci yarıştırma ve bunu da uluslararası destek yarışmasına çevirerek yapma amacını gütmektedir. Her şeyi bırakalım bir kenara, Anadolu insanlarının önemli bir bölümünün yaşamını yitirdiği, yaşayanların da acısının hala taze olduğu (Bugün 19 Ocak!) bir günde bir tarafta yas varken nasıl diğer tarafta kutlama yapılacak? Bu nasıl düşünülebilir? Bunu bir yarış haline getirmeye çalışmak ise…
Bu yarışın sonucu da şimdiden belli aslında. Yandaş kanallar şimdiden 24 Nisan’da Çanakkale’de kutlama yapan Türkiye Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkililerinin “değerli yalnızlıkları üzerine programlar yapmaya başlayabilirler.
Yeşil Gazete yazıları ve diğer yazılar için: http://www.urbarli.net
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…