ManşetMedya-İnternet

23 kurumdan, ‘YouTube yasadışı olarak çocukların verilerini topluyor’ açıklaması

0

Çocuk, tüketici ve mahremiyet hakkı savunucularının yer aldığı 23 kurumdan oluşan bir ittifak, Google’ı 13 yaş altındaki çocukların kişisel bilgilerini toplayıp, çocuklara yönelik reklam yaparak onları koruyan yasaları ihlal etmekle  suçladı ve ABD Federal Ticaret Komisyonu’na (FTC) 59 sayfalık bir yazılı şikayette bulundu.

İngiliz Guardian’ın haberine göre, aralarında ‘Reklamsız Çocukluk için Kampanya’ (CCFC) ve ‘Dijital Demokrasi Merkezi’nin de olduğu 23 organizasyon, Google’ın YouTube’un 13 yaş ve üstündekiler için uygun olduğunu iddia etmesine rağmen, 13 yaşından küçük çocukların siteyi kullandığını bildiğini savundu.

“Google, yıllardır çocuklar ve ailelerine yönelik sorumluluktan kaçtı”

Google’ın yer, cihaz bilgileri ve telefon numaraları gibi kişisel verileri toplayıp, çocukları farklı internet siteleri ve servisleri vasıtasıyla izlediğini savunan hak savunucuları, Google’ın bu eylemlerden önce ‘ABD Çocukların Çevrimiçi Mahremiyetinin Korunması Yasası’ (Coppa) kapsamında ebeveynlerinden almaları gereken izinleri almadığını işaret etti.

Hak savunucuları FTC’nin suçlamaları soruşturmasını ve Google’a yöneltilen bu suçlamalardan dolayı yaptırım uygulanmasını talep etti.

“ABD’de 6 ila 12 yaş arası çocukların yüzde 80’i Youtube kullanıyor”

CCFC’nin yönetici müdürü Josh Golin “Google, popüler çizgi filmler, ninniler ve oyuncak reklamları ile dolu olan YouTube’un 13 yaş altındaki çocuklara uygun olmadığını iki yüzlüce iddia ederek yıllardır çocuklara ve ailelerine yönelik sorumluluklarından kaçtı” ifadelerini kullandı.

Golin “Google çocuklara yönelik reklamlar yayınlayarak çok fazla kar sağlıyor. Google, Coppa’ya uymalı” dedi.

Hak savunucularından oluşan organizasyonlar, ABD’de 6 ila 12 yaş arasındaki çocukların yüzde 80’inin Youtube’u kullandığını ve sitenin çocuklar arasında en popüler çevrimiçi platform olduğunu vurguluyor.

Google 2015 yılında çocuklar için ‘YouTube Kids’ adı verilen uygulamayı yürürlüğe sokmuş ve bunun çocuklara yönelik uygun içerik ve reklamları göstermek için geliştirildiğini açıklamıştı.

FTC, Google’ın yasayı çiğnediğine karar verirse şirket milyarlarca dolar cezaya çarptırılabilir.

 

(Sputnik News)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.