İklim KriziManşet

2040 yılında su krizi yaşamanın eşiğindeki ülkeler

0
http://mato48.com/tag/water-scarcity/

Esha Dey tarafından Vice  News‘de yayınlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Özge Geyik‘in çevirisiyle sunuyoruz.

***

Kar amacı gütmeyen araştırma organizasyonu World Resources Institute (WRI) tarafından yapılan bir çalışmaya göre 2040 yılında, iklim değişikliği kaynaklı olarak değişen yağış modelleri ve artan nüfus dolayısıyla yükselen talep sebebiyle, dünya genelindeki ülkelerin yaklaşık beşte biri ciddi su kıtlığıyla mücadele etmek zorunda kalacak.

Yapılan çalışmada, yaşanacak kıtlığın boyutuna göre bir sıralama yapıldığında Orta Doğu en fazla zarar görmesi beklenen bölge olarak belirlendi. 33 ülkeden 14’ü kıtlıktan muzdarip olması en muhtemel ülkeler olarak öne çıkarken Bahreyn, Kuveyt, Filistin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Suudi Arabistan, Umman ve Lübnan’ın dahil olduğu dokuz ülke ise su kıtlığına karşı en savunmasız olanlar arasında yer aldı.

Rapor, “Çoğunlukla yeraltı suyu ve tuzundan arıtılmış deniz suyuyla su ihtiyacını karşılayan ve bu sebeple halihazırda dünya üzerindeki su güvenliği en düşük bölgelerden biri olan Orta Doğu’nun yakın gelecekte su kaynaklı ciddi problemlerle karşılaşması beklenmekte.” diye belirtiyor.

Kıtlık çekmesi beklenen diğer ülkelerin arasında ABD, Çin ve Hindistan gibi ekonomik aktivitesi yoğun ülkeler de var. Bu ülkeler, günümüzde de su sıkıntısı yaşamakta. 2040 yılında bu durumun devam edeceği öngörülse de ABD’nin güney batısı ve Çin’in Ningxia Bölgesi’nde su kıtlığının %40 ile %70 arasında artabileceği belirtiliyor.

Avusturalya, Endonezya, Filipinler, Moğolistan, Namibya, Botsvana, Güney Afrika, Peru, Şili ve pek çok Kuzey Afrika ülkesi de 2040 yılında su kıtlığı yaşama ihtimali yüksek olan ülkeler arasında.

Yapılan çalışma, dünyanın küçük bölgelere ayrılarak öngörülen yağış miktarı ile yine öngörülen su talebinin karşılaştırılması yoluyla hazırlandı. Su talebi su arzının %80’inden fazla olan ülkeler su kıtlığı bağlamında yüksek risk sınıfına dahil edildi.

2040 yılında su sıkıntısı yaşayacak ülkelerin sıralaması

2040 yılında su sıkıntısı yaşayacak ülkelerin sıralaması

Enstitü’nün Gıda, Orman ve Su Programları direktörü Charles Iceland, çalışmada kullanılan yağış tahminlerinin küresel ısınmada herhangi bir azalma meydana gelmemesi senaryosuna göre kurulan iklim modelleri aracılığıyla yapıldığını belirtti. Iceland’a göre ekvatora en yakın ülkeler su sıkıntısından da en fazla etkilenecek ülkeler olacaklar.

“Kurulan iklim modelleri, ısınan havanın, Ekvator’da buharlaşan suyun atmosferde yükselmesine izin vererek yerküre üzerinde daha kuzey ve güney noktalara gitmesine yol açtığı konusunda hemfikir.” diye ekledi Iceland. “Bu yüzden, mevcut durumda yağış alan bölgeler su kolonlarının kuzeye ve güneye kayması sebebiyle bu yağıştan mahrum kalacak.”

Yağış miktarındaki değişimlerin yanı sıra, nüfus artışı ve ekonomik kalkınma hızı göz önüne alınarak gelecekte suya olacak talep hesaplandı.

Iceland “Gelişen ekonomiyle birlikte kişi başına düşen su tüketimi de artacak ve bu gidişata göre dünya nüfusu 2050’de 9 milyara ulaşacak.” diye belirtti.

İklim değişikliği ve nüfus artışı baskın etmenler olsa da su kıtlığını tetikleyen dinamikler bölgeden bölgeye değişim gösteriyor. Örneğin, WRI Şili’nin 2010’da ortalama değerde görünen su sorununun artan sıcaklıklar ve değişen yağış miktarı sebebiyle üst seviyelere çıkacağını öngörüyor. Halihazırda su sorunu yaşayan Botsvana ve Nambiya ise iklim değişikliği sebebiyle önemli derecede risk altında olan ülkeler.

Stanford Üniversitesi Yeryüzü, Enerji ve Çevre Bilimleri Fakültesi’nde profesör Noah Diffenbaugh, “İnsanın temel hakkı olan temiz suya erişim hakkı şu anki iklimle bile tam sağlanamıyor.” diyor ve su krizinin ülkeden ülkeye değişeceği ve her ülkenin farklı ve bölgesel çözümler üretmesi gerekeceği fikrine katılıyor.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin su arzı üzerinde yarattığı baskının yanı sıra bir ülkenin su kaynaklarının %70-90’ını kullanan tarım aktivitelerinin derinlemesine incelenmesi gerektiğini söylüyor. Bu bağlamda, kuraklığa dayanıklı tohum ekimi ve diğer bir takım verimli teknolojiler bu sıkıntıyı hafifletebilir.

Amerikan Savunma Bakanlığı raporunun da aralarında bulunduğu pek çok çalışmaya göre artan su kıtlığı, özellikle günümüzde de krize yatkın Orta Doğu ve Afrika gibi bölgelerde kaos ve savaşlarla sonuçlanabilir.

WRI’nn yayınladığı rapor tehdit yaratan bu tip durumların karmaşıklığına dikkat çekiyor.

Iceland son olarak, “Bu çalışmada dikkatimi çeken nokta, su kıtlığından ciddi ölçüde etkilenmesi beklenen ülkelerin halihazırda jeopolitik gerilim içinde olan ülkeler olması.” diye belirtti.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Esha Dey

Yeşil Gazete için çeviren: Özge Geyik

(Yeşil Gazete, Vice News)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.